Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 1 mrt 2018

Deze Amerikaanse lijdt aan chimerisme en is daardoor (letterlijk!) uit twee personen opgebouwd

Als je een vluchtige blik werpt op het Instagram-account van Taylor Muhl ze een hartstikke doorsnee dame. Ze woont in Californië en werkt daar ook als zangeres en model. Toch is er iets aan haar dat heel bijzonder is, en dat zie je alleen als je beter kijkt. Ze heeft namelijk chimerisme.

Chimerisme, twee mensen in een lichaam.
Taylor Muhl

Wat is chimerisme?

Muhl heeft grote moedervlek op haar buik waarvan ze altijd het idee had dat die er ‘gewoon’ bij hoorde. Tot ze in 2009 de diagnose kreeg van een arts. Dat gaf antwoord op vele vragen waarmee de Amerikaanse lange tijd had gelopen. Chimerisme betekent namelijk dat je bent opgebouwd met cellen van twee personen. In Muhl’s geval is ze gefuseerd met haar tweelingbroer- of zus. Ze heeft daardoor twee immuunsystemen en twee bloedbanen.

Chimerisme, twee mensen in een lichaam.
Taylor Muhl

Best wel vervelend, eigenlijk!

Hoewel het net zo bizar als cool klinkt, eigenlijk is het gewoon best wel vervelend voor Muhl. Op haar blog schrijft ze: “Alles aan de linkerkant van mijn lichaam is een stukje groter dan aan de rechterkant. Ik heb een dubbele rij tanden aan de linkerkant van mijn mond en veel gevoeligheden en allergieën voor eten, medicatie, supplementen, sieraden en insectenbeten. Mijn lichaam reageert op het DNA van mijn ‘twin’ alsof het van buitenaf komt, waardoor mijn immuunsysteem het veel zwaarder heeft dan gebruikelijk is.”

Chimerisme, twee mensen in een lichaam.
Taylor Muhl

Bevrijd

Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk heeft de Amerikaanse flink wat uitdagingen: ze lijdt aan neuropathie, endometriosis, zure reflux en andere nare aandoeningen. In 2009 wist de Amerikaanse arts Dr. Sean Nasseri daar een stempel op te drukken. “Ik voelde me bevrijd dankzij de diagnose omdat ik voor het eerst wist wat er met me aan de hand was. Maar ik was ook geshockeerd en verdrietig. Verdrietig omdat ik anders misschien een tweelingbroer- of zus zou hebben.”

Chimerisme, twee mensen in een lichaam.
Taylor Muhl

Niet vaak gediagnosticeerd

Volgens Dr. Brocha Tarshish, een arts in Florida, wordt chimerisme vaak niet gediagnosticeerd omdat het moeilijk te identificeren is als zodanig. Een aantal kenmerken die wel goed te zien zijn zijn bijvoorbeeld twee verschillende oogkleuren of verschillende huidskleuren bijvoorbeeld. Volgens KIJK zou ruim 10% van de mensen cellen van een nooit geboren tweelingbroer of -zus in zijn lichaam hebben. Wow!

Gelukkig voor deze Amerikaanse is het vastgesteld en krijgt ze alle hulp om met haar beperkingen te leven.

Reageer op artikel:
Deze Amerikaanse lijdt aan chimerisme en is daardoor (letterlijk!) uit twee personen opgebouwd
Sluiten