Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 10 aug 2017

Dit is de allereerst foto van een zonsverduistering die ooit werd gemaakt

Een zonsverduistering is een heel bijzonder fenomeen: het licht van die grote bol wordt dan geblokkeerd door iets anders – vaak is dat de maan. Ook Wetenschap In Beeld schrijft dat het opvallend is: ‘de zon is 400 keer zo groot als de maan, maar de maan staat precies 400 keer dichter bij de aarde dan de zon. Daardoor is het mogelijk dat de veel kleinere maan de zon helemaal afdekt’. Woooow.

Bijzonder fenomeen

Wanneer zoiets in de toekomst gebeurt is wel uit te rekenen of hier te bekijken (de volgende is al op 21 augustus ten noorden van de Stille Oceaan, de Verenigde Staten en het Zuiden van de Atlantische Oceaan), maar over het verleden kunnen we natuurlijk makkelijker praten. Ook in het verleden had men al in de gaten dat dit fenomeen supercool was – als is de kans groot dat ze dat met andere woorden omschreven.

De foto hieronder is gemaakt door fotograaf Johann Julius Friedrich Berkowski. Wereldwijd wordt hij gezien als de eerste persoon die dit fenomeen vastlegde:

Want oud, dat is de foto. Het plaatje werd geschoten op 28 juli 1851. Berkowski wist het beeld te schieten met een kleine telescoop, bevestigd aan een Fraunhofer heliometer.

Moderne technieken

Met de apparatuur van nu kunnen we natuurlijk veel meer, en veel beter vastleggen wat er gebeurt. Niet alleen de aarde is prachtig, deze foto’s van Mars zijn het waard om bekeken te worden. Heelal? Je bedoelt zeker Heelmooi!

Reageer op artikel:
Dit is de allereerst foto van een zonsverduistering die ooit werd gemaakt
Sluiten