Alle cliché filmposters op een rij die in één oogopslag vertellen waar de film over gaat

Eén filmposter zegt meer dan duizend filmbeschrijvingen. Ofzo. Wat we daarmee bedoelen? Dat je alleen al aan de filmposter in één oogopslag kunt zien waar de film zo ongeveer over gaat.

Dat is natuurlijk erg handig, maar origineel is het zeker niet. Want er blijken ontzettend veel filmposters heel erg op elkaar te lijken. Zo besloot een zekere filmfanaat eens een aantal bekende filmposters te categoriseren in 19 verschillende soorten cliché filmposters, mét een handige beschrijving over wat de poster over de film zegt…

1. Rug tegen rug


“Hebben de hoofdkarakters een haat/liefde-verhouding en worden ze gedwongen met elkaar te werken? Laat het zien door ze met de ruggen tegen elkaar te laten staan!”

2. Eén oog

“Eén oog dat je doordringend aankijkt. Waarschijnlijk is het een horrorfilm met een menselijk thema.”

3. Alles geel

“Dit is waarschijnlijk een onafhankelijke film met een script dat evengoed mainstream is zodat het ook gewoon toegankelijk is voor het grote publiek.”

4. Zwevende hoofden


“Grote hoofden die zweven boven kleine mensen, het strand of een woestijn. Of een silhouet bij de oceaan met pastelkleuren… Houd je tissues bij de hand want tranen zullen vloeien met deze emotionele dramafilm…”

5. Achterkant van een loner


“Voel de drama terwijl je over de schouder van een held [of schurk] kijkt. Hij of zij houdt hoogstwaarschijnlijk een wapen vast.”

6. In bed


“Wanneer je de hoofdpersonen in bed ziet geeft dit vaak aan dat de problemen precies daar liggen: in de slaapkamer.”

7. Blauw


“Films die om dieren draaien hebben vaak blauwe filmposters met witte letters. Voeg nog een grote maan toe voor wat extra drama.”

8. Zwart/wit


“Gezichten in zwart-wit met gekleurde vlammen op de achtergrond: dit is een echte actiefilm”

9. Scheef en rennend

“Hij rent! Maar waar naartoe? Dit is een thriller waarbij het blauw extra spanning toevoegt en suggereert dat de hoofdrolspeler onvrijwillig in de problemen is gekomen.”

10. Rode jurk


“Een vrouw in een rode jurk: Het is een romkom!” (Romantische komedie)

11. Door de benen


“Deze filmposters laten zien dat de film over seks gaat. Niets meer, niets minder.”

12. Geblinddoekte held


“Deze film gaat over een held die voor gerechtigheid vecht, niet alleen met zijn vuisten maar ook tegen de bureaucratie/overheid.”

13. Groot lettertype over een gezicht


“Een foto die lijkt alsof het uit een fotohokje komt, met de titel van de film eroverheen. Waarschijnlijk is het een opmerkelijke en niet-traditionele held.”

14. Mozaïek gezicht


“Een gezicht dat bestaat uit verschillende objecten of foto’s. Het gaat vaak over een onrustige held of een held die worstelt met zijn wereld en/of principes.”

15. Reflecterende zonnebril


“Dit maakt mensen gewoon stoerder, toch? Het gaat hier overigens niet om een specifieke film, het wordt gewoon veel te veel gebruikt.”

16. Over de schouder heen


“Een vrouw die over haar schouder kijkt; Deze film heeft een stoere en intelligente meid als hoofdrolspeelster.”

17. Het bankje


“Wanneer de hoofdkarakters op een bankje zitten gaat de film over excentrieke mensen. Ze hebben een probleem, maar het kan opgelost worden met een positieve houding.”

18. Hoofdloze dames


“Dit kan om een stoer, grappig of klunzig verhaal gaan. Het heeft geen specifiek genre, maar ook deze stijl wordt veel te veel gebruikt.”

19. De Tom ‘en profile’


“Op veel van zijn posters staat het gezicht van Tom Cruise en profile. Ach, kunnen we het hem kwalijk nemen?”

Bekijk ook: Deze fouten in je favoriete films zijn je nooit eerder opgevallen

Reageer op artikel:
Alle cliché filmposters op een rij die in één oogopslag vertellen waar de film over gaat
Sluiten