Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 5 nov 2016

Aan deze regels moet je je houden als je in Disneyland werkt

Disneyland: het land waar sprookjes werkelijkheid worden en waar werkelijk iedereen blij en gelukkig is. Toch? Als het aan het personeel ligt in ieder geval wel: zij hebben zich te houden aan een aantal strenge regels, om het voor de bezoekers zo leuk mogelijk te maken….

1. Je mag niet wijzen met één vinger

Wijzen wordt in sommige culturen beschouwd als ongemanierd en Walt Disney had hier ook een hekel aan. Met twee vingers of je hele hand wijzen is een stuk duidelijker dan met één vinger.

2. Je moet handtekeningen uit kunnen delen

Ongeacht welke rol je hebt: je bent een held of heldin voor bezoekers. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat ze een handtekening van je willen en die moet je natuurlijk kunnen geven (nee zeggen is uit den boze!). Medewerkers krijgen daarom een speciale handtekening-training: de signatuur moet kloppen!

3. Social media en werken bij Disney

Discreetheid is een belangrijke eigenschap van een Disneyland-medewerker. Het is dan ook absoluut verboden om over werk te praten op social media websites of selfies van achter de schermen te plaatsen.

4. Je weet áltijd alles

“Ik weet het niet,” is in Disney-parken absoluut geen antwoord. Wie een Disney-medewerker wil worden, wordt eerst getraind zodat hij of zij zoveel mogelijk weet. Weet je het dan nog niet, dan bel je een collega zodat jullie er samen uit komen.

5. Je mag niet te kort of te lang zijn

Om een baan bij een Disney-park te krijgen moet je wel enigszins lijken op een Disney-figuur. Met schmink en pruiken valt natuurlijk een hoop te bereiken, maar: je mag niet te lang of te kort zijn. Wil je een Disney-prinses worden, dan moet je tussen de 1.62 meter en 1.72 meter lang zijn. Wie Alice of Wendy wil spelen moet tussen de 1.50 meter en 1.58 meter lang zijn: dat zijn immers jongere personages.

6. In Disney bestaat alleen Disney

Je mag als medewerker niet praten over andere animatiefiguren die niet van Disney zijn. Je kunt dus niet even babbelen over The Looney Tunes of Garfield. Dat is not done.

7. Je moet altijd alles opruimen

Wie in het park rondhobbelt en aan het werk is: moet ook helpen schoonmaken. Misschien is het je wel eens opgevallen dat het altijd hysterisch schoon en opgeruimd is in de parken, en dat komt dus doordat iedere medewerker moet helpen waar nodig. Overigens mag je niet stilstaan en het ‘gewoon’ oprapen: het moet met een vloeiende beweging, alsof het bij je act hoort.

8. Als je haar maar goed zit!

In de Disney-parken zijn er duidelijke regels wat betreft kapsels. Mannen moeten kort geknipt zijn: haar mag niet over de kraag van de kleding komen en ook moeten de oren volledig zichtbaar zijn. Heb je weinig haargroei op je hoofd, dan mag je je scheren, maar: je wenkbrauwen moeten blijven. Heb je een eigen draai? Geinig, zolang er maar geen kraaltjes of andere accessoires voor nodig zijn. Vlechten moeten dicht op het hoofd blijven zitten. Je haar verstoppen onder een hoedje of pet mag ook niet!
De dames hebben ook flink wat regels te handhaven – naast de regels die ook voor mannen gelden: Het haar moet netjes naar achteren zijn gekamd en een bescheiden stijl hebben. Is je haar langer dan schouderlengte, dan moet je het in een staart doen.

9. Een aantal essentiële regels…

Veel werkgevers hebben regels voor hun personeel, en dat is bij Disney niet anders. Disney-medewerkers mogen geen kauwgom kauwen, geen telefoon gebruiken, niet fronsen, geen luie lichaamshoudingen aannemen, niet roken en ook niet eten.

10. Kunstwerken op het lichaam zijn niet welkom.

Dit betekent: geen tattoos, geen piercings, geen merken in zicht, geen oorstretchers, geen implantaten.

Maar, al met al is Disney een hartstikke tof park natuurlijk – beter dan zo’n verlaten speelparadijs! Iets te ver van huis? Dan bouw je toch je eigen versie?

Reageer op artikel:
Aan deze regels moet je je houden als je in Disneyland werkt
Sluiten