9 redenen waarom buitenlandse kerstmarkten zo veel leuker zijn dan die in Nederland

Onlangs vertelden we je al wat je dit jaar allemaal met kerst kunt gaan doen, mocht je het dit jaar eens compleet anders willen aanpakken dan voorgaande jaren. Zo bedachten we verschillende manieren om het kerstdiner een originele twist te geven, of dat je er ook best eens lekker op uit kunt gaan, naar bijvoorbeeld een afgelegen huisje in de natuur. Of misschien nog wel veel leuker: naar een kerstmarkt!

En met het bezoeken van een kerstmarkt bedoelen we natuurlijk wel eentje in het buitenland. Want laten we eerlijk zijn… Kerst in Nederland is heus wel gezellig, maar op het gebied van kerstmarkten kunnen we nog een hoop leren van de kerstmarkten in het buitenland. Wat die markten daar zo veel leuker maken dan die in Nederland? Dat zullen we je eens vertellen:

1. De sfeer

Wat kerst zo leuk maakt ligt voor veel mensen aan ‘de sfeer’. Dat de sfeer dus ook bij een kerstmarkt heel belangrijk is, mag wel duidelijk zijn. En daar hoef je je gelukkig geen zorgen om te maken wanneer je naar een buitenlandse kerstmarkt (in bijvoorbeeld Duitsland, België of Frankrijk) gaat. De stad ademt een en al kerstigheid, met overal lichtjes, muziek én kraampjes.

2. Bratwurst en ander lekker eten

Denk je aan een Duitse kerstmarkt, dan denk je waarschijnlijk meteen aan bratwurst en glühwein. En alleen dat zou voor ons al een reden zijn om een kerstmarkt te bezoeken. Want, die zijn daar stiekem veel lekkerder dan hier in Nederland. Maar… ze hebben er nog veel meer lekker eten. Denk aan Franse crêpes, of warme Belgische wafels, heerlijke flammkuchen, kaasfondue en zuckerküche.

3. Het is toegankelijk

Een kerstmarkt in het buitenland bezoeken klinkt misschien als een hele onderneming, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Met NS International ben je namelijk binnen een paar uur al op de bestemming en reis je ook nog eens supercomfortabel en lekker warm. En ook fijn: je arriveert in hartje stad, dus je loopt zo het centrum in.

4. Winterse taferelen

Bij kerst hoort als het even kan sneeuw, of op z’n minst ijzige kou. Nou kan het in Nederland heus wel koud zijn, maar zeg eens eerlijk: witte kersten hebben we al even niet meer meegemaakt he? Ga je naar Duitsland, België of Frankrijk dan heb je net even wat meer kans op échte winterse taferelen.

5. Glühwein. Heel veel glühwein…

Ze mogen in Duitsland en België dan wel goed in bier zijn, maar glühwein is toch wel het ultieme kerstdrankje waar je heerlijk warm van wordt. En dat pakken ze daar dan ook gelijk goed aan. Want zo heb je bij verschillende kerstmarkten (zoals in Keulen) het handige glühweinmok-systeem: je ‘koopt’ voor zo’n €5 een gezellige kerstmok die je daarna op steeds verschillende punten voor een klein bedrag kunt bijvullen. Ben je klaar met de glühwein, dan lever je ‘m weer in en krijg je je €5 terug. Heb je graag een aandenken, dan houd je ‘m natuurlijk! Ook fijn: als je met de trein gaat, hoeft ‘bobben’ niet!

6. Vakantiegevoel

Je kunt natuurlijk op zaterdagmiddag even snel tussendoor naar de plaatselijke kerstmarkt in het dorp gaan, tussen alle drukte door. Maar je kunt er ook een écht uitje van maken, door een kerstmarkt in het buitenland op te zoeken. Je zal zien dat je zelfs een heus vakantiegevoel zal ervaren, ook al is het maar voor een dag of twee en ben je maar een paar uurtjes van huis vandaan.

7. Kerst in de hele stad in plaats van alleen een pleintje

In veel Duitse, Franse en Belgische steden waar kerstmarkten worden gehouden blijft het niet bij alleen een pleintje met kerstkraampjes. Nee… Eigenlijk kun je meer van een kerststad spreken, omdat de hele stad in kerstsferen is en er meerdere kerstmarkten of levensgrote kerststallen over de hele stad verspreid staan.

8. Er zijn zelfs meerdere thema’s

Houd je van de nostalgische, traditionele en tikkeltje kitscherige kerstsfeer? Dan zit je goed. Liever wat moderner? Ook dan zit je goed. Omdat er per stad dus meerdere kerstmarkten zijn, zijn deze er ook in verschillende thema’s en is er voor ieder wat wils.

9. Leuk voor jong en oud

Kerstmarkten zijn eigenlijk leuk voor iedereen. Voor vriendengroepen die samen lekker willen drinken en eten, voor verliefde stelletjes die samen de ultieme, romantische kerstsfeer willen ervaren en natuurlijk voor jonge gezinnen die er samen even op uit willen.

Benieuwd welke kerstmarkten er allemaal zijn en welke toegankelijk zijn met NS International? Bekijk dan hier het handige overzicht.

In samenwerking met NS International

Reageer op artikel:
9 redenen waarom buitenlandse kerstmarkten zo veel leuker zijn dan die in Nederland
Sluiten