Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 17 feb 2018

9 opmerkelijke feiten over frisdrank

Je hebt vast wel voorkeur voor een bepaalde frisdrank. Maar wist je dat jouw geliefde Fanta eigenlijk een simpele variant is van Coca-Cola? En als je meer van cola houdt, wist je dan dat Coca-Cola eigenlijk een vervanger voor je kopje koffie in de ochtend wilde zijn? Hoewel frisdrank nu vaak wordt bestempeld als ongezond, was dit amper honderd jaar geleden nog niet zo. Toen bevatten sommige frisdranken zelfs medicijnen tegen bijvoorbeeld stemmingswisselingen. Hier staan 9 weetjes over frisdrank waar je nog niet vanaf wist.

1. In 7UP zaten stemmingsstabilisatoren

Toen 7UP in 1929 werd gelanceerd, had het eerste de naam Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda. De naam verwijst naar het ingrediënt Lithium, een medicijn dat hevige stemmingswisselingen vermindert. In de eerste 30 jaar werd 7UP verkocht met dit ingrediënt, maar inmiddels zit het medicijn niet meer in het drankje.

2. Coca-Cola ontwikkelde een koosjer variant voor pasen

In de jaren ’30 vroeg een Amerikaanse rabbijn (joodse geleerde) aan Coca-Cola of ze een koosjer variant konden maken, zodat Joodse mensen ook cola konden drinken tijdens Pasen. Dat gebeurde en de koosjer variant bestaat nog steeds, dat is namelijk de variant met de gele dop.

3. Fanta is ontwikkeld voor nazi’s

fanta-klassik (1), friskdrank

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het lastig om voldoende Coca-Cola te kunnen fabriceren, door de oprakende voorraden. Het hoofd van de Duitse afdeling van Coca-Cola besloot daarom een variant te maken die makkelijk te produceren was: Fanta.

4. Coca-Cola heeft gezorgd voor het huidige beeld van kerstman

Voor de jaren ’30 werd de kerstman vaak afgebeeld met een groene of bruine outfit en zag hij er vrij sober uit. In 1931 liet Coca-Cola een reclame maken waarin de kerstman cola drinkt. De bedenker van de reclame maakte de kerstman een stuk vrolijker en hij kreeg een rood pak aan. Dat beeld is zo populair geworden, dat we de kerstman nu altijd zo afbeelden.

5. Frisdranken werden vroeger promoot als gezondheidsproduct

Drankjes met prik werden vaak aangeprezen als medicijn voor allerlei problemen, zoals hoge bloeddruk en slechte stoelgang.

6. Dr. Pepper was vroeger ook een warme drank

Reclames van Dr. Pepper in de jaren ’60 moedigden hun klanten aan om het drankje op te warmen en te drinken met citroen. Echt een hit is het opwarmen niet geworden.

7. In de jaren ’80 wilde Coca-Cola een ontbijtdrankje worden

Het bedrijf startte een ‘Cola in de ochtend’ campagne om mensen aan te sporen ‘s ochtends cola te drinken in plaats van koffie.

8. De bubbeltjes op een flesje Sprite hebben een functie

Een bericht gedeeld door Sprite (@sprite) op


Heel simpel: De bubbeltjes op een Sprite flesje geven namelijk aan dat er prik in het drankje zit. Nu hoef je je niet meer af te vragen waar de bubbeltjes voor dienen 😉

9. Er zijn maar twee landen waar geen Coca-Cola wordt verkocht

Dat is in Cuba en in Noord-Korea. Het drankje kan daar niet verkocht worden als gevolg van sancties en handelsverbod.

Lees ook: Whiskey voor dummies: Dit moet je weten

Reageer op artikel:
9 opmerkelijke feiten over frisdrank
Sluiten