Geert de Wekker
Geert de Wekker Froot 1 jan 2017

9 feiten over roodharigen waar je waarschijnlijk nog niet van af wist

Dat roodharigen bijzonder (mooi) zijn weten we zeker. Maar er zijn zoveel mythes over roodharigen dat we nu een keer willen vaststellen wat wel en niet waar is over roodharigen!

Let’s get started!

1. Met weinig, maar met trots!

Het is vastgesteld dat de wereldbevolking maar voor 1-2% procent bestaat uit roodharigen. Een klein percentage dat met trots wordt gedragen door de roodharigen!

2. Schotland aan de leiding

West-Europa heeft meer roodharigen dan welk continent ook, met Schotland aan de leiding. Schotland bestaat namelijk voor maar liefst 13% uit mensen met rood haar.

3. Source of Power

Er is een specifiek gen dat zorgt voor natuurlijk rood haar. Dit gen is ontdekt door professor Jonathan Rees. Dit gen is de melanocortin 1 receptor, ook wel MC1R genoemd. Dit ginger gen is een kleine mutatie en is verantwoordelijk voor alle kenmerken die we kennen van roodharigen: bleke huid, sproeten, en rood haar.

4. Geheime roodharigen

Onderzoek wijst uit dat het MC1R-gen recessief is. Als beide ouders dit gen dragen is er een kans van 25% dat er een kind met rood haar wordt geboren. Als beide ouders rood haar hebben is de kans 100% dat er een kind met rood haar wordt geboren.

5. Ze maken hun eigen vitaminen!

Het is geen geheim dat roodharigen snel verbranden door hun blanke huid. Roodharigen kunnen namelijk niet genoeg vitamine D absorberen door de lage concentraties van eumelanin in hun lichaam. Maar dit is geen slecht nieuws. Gingers kunnen hun eigen vitamine D genereren zodra zij blootgesteld zijn aan licht. Het maakt niet uit hoe sterk het licht is.

6. Toch een klein minpuntje…

Roodharigen zijn gevoeliger voor kou en prefereren de zon en warm weer. Dus mocht je een roodharig persoon zien die het koud heeft, boek uit liefde een reis naar een zonnig oord voor ze.

7. Geboren en getogen met rood haar!

Natuurlijk rood haar is moeilijk te verven dan andere haarkleuren. Het pigment is sterker waardoor het verven ervan heel moeilijk is en eigenlijk alleen mogelijk is door je haar te bleken. Maar laten we nu geen gekke dingen doen, rood haar is eigenlijk veel te mooi om te verven!

 

8. Minder haar, maar veel sterker

Niet alleen zijn er minder roodharigen in de bevolking, maar ze hebben ook nog eens minder haar dan anderen. Met een gemiddeld aantal van 90.000 haren sluiten zij de rij achter mensen met blond haar die 110.000 haren dragen en mensen met donker haar die 140.000 haren hebben. Het grote voordeel is echter dat die 90.000 haren minder snel uitvallen omdat ze dikker zijn en het daarom lijkt alsof roodharigen meer haar hebben.

9. Redheads are sexy!

Het is geen onbesproken feit dat rood haar bij vrouwen aantrekkelijker wordt gevonden door mannen dan andere haarkleuren. Jammer genoeg werkt het andersom niet altijd voor mannen met rood haar. Maar het is dus niet gek dat veel blondines en brunnettes hun haar rood verven om ook net zo aantrekkelijk te worden als een natuurlijke redhead!

Ook handig als je rood haar hebt…

…is wat deze man verzon.

Hij zorgde er namelijk voor dat hij honderden euro’s korting kreeg met zijn zelfverzonnen ‘Ginger Discount Card’.

Reageer op artikel:
9 feiten over roodharigen waar je waarschijnlijk nog niet van af wist
Sluiten