Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 6 jun 2018

8 opmerkelijke feiten over koffie om je collega’s mee te vermoeien

Als jij een echte koffiefanaat bent, dan herken jij je vast helemaal in deze 8 dingen. Maar weet jij ook alles over koffie? Wij durven te wedden van niet. Want wist je bijvoorbeeld dat er vroeger vis werd gebruikt om koffiedik te maken? Lees hieronder gauw meer want we bespreken 8 bijzondere feiten over koffie.

1. Koffie werd vroeger gebrouwen met eieren, vis en palingvel


Koffie brouwen was vroeger een klusje dat met de hand werd gedaan. De beste manier was om de koffiedik samen met water te koken en vervolgens volledig in je mond te gieten. Om de koffiedik te verstevigen werd toen aangeraden om eieren, vis of palingvel te gebruiken. Yuk!

2. Je kunt witte wijn maken van koffiepulp


Tijdens de Grote Depressie bleef in Brazilië veel koffie over en dat wilden de Brazilianen graag kwijt. Ze onderzochten daarom mogelijkheden voor andere toepassingen van de koffie en ontdekten dat er witte droge wijn van koffiepulp gemaakt kan worden. Helaas is het een vrij duur proces dus werd de productie niet doorgezet.

3. Tijdens de Amerikaanse Revolutie was de vraag naar koffie zo groot dat vrouwen een warenhuis ervoor overvielen


Toen de Britten weigerden hun tax op thee te verlagen, ontstond er een “anti-thee beweging” in Amerika. Tussen 1772 en 1779 verzevenvoudigde (!) het gebruik van koffie om het gebrek aan thee te vervullen. Dat zorgde ervoor dat koffieverkopers de vraag niet bij konden houden. Daarom overvielen bijna 100 vrouwen een handelaar die nog koffie in zijn opslag zou hebben. Je moet er wat voor over hebben!

4. Een liefdesaffaire heeft gezorgd voor de koffieproductie in Brazilië


De Portugezen wilden graag verdienen aan de koffiemarkt, maar ze konden geen koffiebessen krijgen omdat Frans-Guyana gesloten grenzen had. De Portugese diplomaat Francisco de Melo Palheta reisde in 1727 naar Frans-Guyana om daar een onenigheid op te lossen. Tijdens zijn reis papte hij aan met de vrouw van de gouverneur, Madame D’Orvilliers. Zij verstopte rijpe koffiebessen in de tas van Francisco. Zo kon hij ze mee naar Brazilië smokkelen en plantte daar de eerste koffieplant.

5. Honoré de Balzac dronk 50 kopjes koffie per dag


Honoré de Balzac, een belangrijke Franse schrijver uit de negentiende eeuw, werkte soms 12 uur achter elkaar en dronk daarbij 50 kopjes koffie per dag op een lege maag. Hij ging om 6 uur ‘s avonds naar bed en stond middernacht op om weer te schrijven. Gezond of niet, de man schreef veel succesvolle boeken.

6. Een sultan verbood koffie en liet koffiedrinkers executeren


Sultan Murad van het Ottomaanse Rijk verbood zijn volk om koffie, alcohol of tabak te gebruiken. Hij ging soms zelf vermomd de straat op en als hij iemand zag die dit toch deed, liet hij de persoon in kwestie executeren. Hypocriet was de man wel, want zelf genoot hij regelmatig van een glaasje alcohol en hij rookte ook graag een sigaret.

7. Koning Frederik de Grote brouwde zijn koffie met champagne


Voordat hij een gevecht inging maakte de koning van Pruisen, Frederik de Grote, koffie waarbij hij water verving door champagne. Vervolgens voegde hij ook poeder van mosterd toe… Het moet je smaak maar zijn.

8. Bach schreef een volledige mini-opera over koffie


In de tijd dat Bach leefde, dacht men dat koffie bloed van de duivel was. Daarom schreef hij een komische opera over een bezorgde vader en een koffieverslaafde dochter. De vader dreigde dat de dochter nooit zal trouwen als ze koffie blijft drinken. Maar door de koffie is het brein van de dochter zo scherp dat ze koffie kan blijven drinken én toch een man krijgt. Koffie wint!

Lees ook: 20 vrolijke feiten die een lach op je gezicht toveren

Reageer op artikel:
8 opmerkelijke feiten over koffie om je collega’s mee te vermoeien
Sluiten