8 kleine, maar betekenisvolle dingen die je kunt doen om daklozen te helpen in de winter

Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen. Daar zal iedereen het mee eens zijn, toch? Misschien maak je vaak genoeg mensen uit je dichtbije omgeving blij met iets kleins en simpels. Maar mensen die hier des te meer wat aan hebben zijn mensen die geen dak boven hun hoofd hebben.

Dit zijn 8 simpele, maar betekenisvolle dingen die je kunt doen om een dakloze te helpen de winter door te komen. En of dat nou helemaal uit jezelf is, of met behulp van een bepaalde instantie, dat maakt niet uit. We hebben, samen met Vodafone Nederland, een aantal mooie voorbeelden op een rijtje gezet:

1. Je warme muts of sjaal afstaan aan een dakloze

Toen ik zelf eens voor Froot midden in de winter in Chicago, ‘the most windy city’, rondliep, viel het me op dat er veel daklozen op straat zaten. Net als in elke andere grote stad eigenlijk. Ik was van plan mijn overgebleven dollars die dag aan een van hen te geven, tot ik met eigen ogen zag dat je daklozen ook op een andere simpele, maar betekenisvolle manier kunt helpen. Ik zag namelijk een vrouw haar gebreide sjaal en muts af doen en deze aan een verkleumde vrouw die op de grond zat te geven. Een prachtige manier om iemand een steuntje in de rug te geven.

2. De lantaarnpalen een jasje geven

Huh?! De lantaarnpalen een jasje geven?! Goed, we leggen het wel even uit: Natuurlijk is dit niet om te voorkomen dat de lantaarnpaal het koud zal krijgen, maar zodat iemand die een extra warme jas nodig denkt te hebben deze zelf kan pakken. Een supersimpel gebaar, dat ontzettend veel verschil kan maken. Iedereen heeft immers wel een oude (maar warme) jas liggen die hij of zij niet meer draagt, toch?!

jassen-aan-de-lantaarnpalen

3. Een dakloze een hart onder de riem steken via Street Messenger

We hebben al heel wat manieren genoemd om individueel wat voor een dakloos persoon te betekenen. Maar wist je dat er nu ook een prachtig, landelijk initiatief is waarmee daklozen een steuntje in de rug krijgen? En dat allemaal via een SMS- en Whatsapp-dienst: Vodafone Street Messenger.

Via Street Messenger krijgen daklozen twee keer per dag een SMS- of Whatsapp-bericht waarmee ze zowel mentaal als in praktische zin worden gesteund. Zo worden vooral de ‘nieuwe daklozen’ wegwijs gemaakt in hun nieuwe wereld en ontvangen zij berichten via sms of Whatsapp. Dit kan werkelijk van alles zijn. Van een simpel motiverend berichtje en de laatste weersvoorspellingen tot een uitnodiging voor een lekkere maaltijd. Maar ook aan hun versleten voeten wordt gedacht…

Nieuwe daklozen

Hoe moeilijk het ook is voor te stellen, toch neemt het aantal daklozen nog altijd toe. Sinds 2009 is het aantal daklozen namelijk met 74% gestegen en zijn er 13.000 daklozen bij gekomen. Alleen al in Amsterdam melden zich elke dag 5 nieuwe daklozen. En juist voor de ‘nieuwe daklozen’ is het leven op straat vaak nog éxtra zwaar omdat ze nog niet street wise zijn. Ze hebben simpelweg nog geen idee hoe ze moeten overleven op straat. Een extra steuntje in de rug (om ze hopelijk gauw weer van de straat te krijgen) is daarom ook meer dan welkom.

En juist daarom is dit zo’n prachtig initiatief! Meer weten? Lees hier alles over Vodafone Street Messenger. Wil je zelf ook iemand een nieuwjaarswens sturen? Dat kan door een bericht te sturen naar 06-25 12 2016.

4. Een kopje koffie of thee brengen

Al is het maar een gratis kopje koffie van de automaat uit de supermarkt, of juist een vers gezette koffie uit je eigen keuken: het maakt niet uit. Het betekent al zo ontzettend veel voor een dakloze dat iemand aan hem of haar denkt en hem op deze manier wil verwarmen. Opnieuw een klein gebaar, van grootse betekenis.

5. Voedsel doneren aan de voedselbank

Neem eens een kijkje in je voorraadkast. Daar zitten vast nog wel een hoop producten in die je toch niet meer eet. Eten dat ooit in je kerstpakket zat, of eten dat je eigenlijk toch niet meer zo lekker vindt. Voordat het over datum raakt en je het uiteindelijk weggooit kun je dit soort dingen veel beter aan de voedselbank doneren.

Heb je dit niet? Geeft niet, vooral rond de feestdagen staan er vaak mensen van de voedselbank in verschillende supermarkten die je de mogelijkheid bieden wat extra boodschappen te doen en dit aan hen te doneren.

6. De daklozenkrant kopen

Ook al is het misschien niet je favoriete lectuur, toch help je er een hoop mensen mee door het straatjournaal of de daklozenkrant te kopen.

8106136414_6aa75a7721_z

7. Een broodje of een stuk fruit geven

Heb je nog een stuk fruit, een lekkere koek of een broodje in je tas die je toch niet van plan was op te eten? Dan kun je die net zo goed geven aan iemand die daar wel baat bij heeft. Heb je niks bij je, maar wil je wel wat eten kunnen geven? Een simpel broodje van de dichtstbijzijnde supermarkt kan ook al wonderen doen.

8. Je kerstpakket doneren

Grote kans dat je ook dit jaar weer een kerstpakket krijgt van je baas. Ontzettend attent, maar het zou zomaar kunnen dat er dingen in zitten die je eigenlijk helemaal niet gaat gebruiken. Alweer een fleecekleedje (waar je er al zo veel van hebt) of koekjes waar je helemaal niet zo van houdt… Hoe mooi zou het zijn als je jouw kerstpakket aan iemand kunt geven die hier véél blijer van wordt en hier veel meer aan heeft? Heel!

Verschillende voedselbanken in Nederland bieden jou daarom de mogelijkheid om je gehele kerstpakket te doneren. Mooi toch?

In samenwerking met Vodafone

Reageer op artikel:
8 kleine, maar betekenisvolle dingen die je kunt doen om daklozen te helpen in de winter
Sluiten