Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 8 jun 2017

8 juni: Dit gebeurde er vandaag in het verleden

Iedere dag delen we met jou een positieve, verrassende of bijzondere gebeurtenis die op deze dag in het verleden plaatsvond. Gebeurtenissen die in ons geheugen staan gegrift of juist gebeurtenissen die zijn vergeten of ons compleet zijn ontgaan. En vandaag is dat…

Op 8 juni 1972, vandaag 45 jaar geleden, werd een van de bekendste nieuwsfoto’s uit de geschiedenis genomen: de foto van het Vietnamese meisje Kim Phuc die na een napalmaanval gillend wegrent. De foto, gemaakt door de Vietnamese AP fotograaf Nick Ut, werd een symbool van de Vietnamoorlog. De fotograaf won er een Pulitzer prijs mee.

De foto van een naakte Phan Thi Kim Phuc, ook wel ‘napalm meisje’ genoemd, werd een symbool van de Vietnamoorlog

Kim Phuc was negen jaar oud toen er een napalmaanval werd uitgevoerd op het Vietnamese dorp waar zij woonde. Ze liep derdegraads brandwonden op en lag lang in het ziekenhuis. Een Amerikaanse correspondent, Christopher Wain, nam haar mee naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd was in plastische chirurgie. Kim Phuc verliet na 14 maanden het ziekenhuis, ze had toen 17 operaties achter de rug.

De fotograaf Nick Ut in 2016, met de foto in zijn handen

Ook na de oorlog had Kim Phuc een rumoerig leven. Tien jaar na de gebeurtenis werd haar identiteit bekend gemaakt en zette de Vietnamese regering haar in als propagandamateriaal, door haar te laten stoppen met haar studie en interviews te laten geven. Zelfs toen ze later in Cuba probeerde verder te studeren, werd ze niet met rust gelaten. Nadat Kim trouwde, besloot ze met haar man de media te ontvluchten. Inmiddels woont ze samen met haar man en kinderen in Canada.

Zie hier hoe het nu, jaren later, met Kim Phuc gaat

En wat gebeurde er morgen in het verleden? Je ziet het morgen op Froot!

Reageer op artikel:
8 juni: Dit gebeurde er vandaag in het verleden
Sluiten