Froot 29 sep 2016 Sissy Westerhuis

8 dingen die per ongeluk zijn uitgevonden, maar nu een groot succes zijn

Alles om je heen is ooit bedacht: van je kop koffie, tot je mobiele telefoon tot het ras van je hondje. En tijdens het bedenken van het één, kan het zomaar eens gebeuren dat je toevallig iets heel anders ontdekt… De 8 dingen zijn per ongeluk uitgevonden:

1. Cornflakes

giphy

De Kellogg-broers, Dr. John Harvey Kellogg en zijn jongere broertje Will Keith Kellogg werkten in een herstellingsoord voor chronisch zieke patiënten en waren beiden hobby-uitvinders. Tijdens een van hun experimenten – in 1894 – probeerden de broers deeg te maken van gekookt tarwe. Een van de twee liet de creatie veel te lang drogen waardoor het geheel bij het uitrollen in een soort platte, kleine stukjes veranderde. Omdat de broers toch benieuwd waren naar de smaak van hun creatie, gooiden ze het in de oven. Het beviel prima, maar: de tarwe werd wel ingeruild voor mais. Vandaar de naam!

2. Polytetrafluoretheen, oftewel Teflon

giphy-3

PTFE is een plasticsoort en heeft van alle plastics de laagste wrijving tussen twee oppervlakten. Het wordt onder andere toegepast als anti-aanbaklaag in pannen, zoals de Tefal-pan. Roy Plankett, een scheikundige uit Ohio, was in 1938 aan het werk in New Jersey toen zijn stoffen iets héél anders deden dan hij had verwacht. Pas in 1954 zag men het nut in van deze materie.

3. Slinky

giphy-4

De slinky, zo’n traploper dus, werd in 1943 uitgevonden door de Amerikaanse marine-ingenieur Richard James. James werkte in een jachthaven toen hij per ongeluk een springveer omgooide. Tot zijn verrassing viel het ding niet ‘gewoon’ op de grond, maar ‘huppelde’ het op een stapel boeken, vervolgens op de tafel en toen op de grond. Na twee jaar van ontwikkelingen werden de eerste 400 ‘Slinky’-speeltjes verkocht, en dat bleek een succes.

4. Silly Putty

giphy-5

Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel Japan landen binnen die rubber produceerden. Rubber is noodzakelijk voor de productie van tal van materialen. Hierdoor zat men in de Verenigde Staten al snel met een tekort aan rubber. Amerikanen werden opgeroepen om al hun ongebruikte rubberen goederen te doneren aan het leger. Ook startte de Amerikaanse regering een project om synthetische rubber te ontwikkelen. Tijdens dit project werd Silly Putty ontdekt. Al snel kwam men tot de conclusie dat het product niet voldeed om rubber te vervangen. Silly Putty werd door tal van wetenschappers onderzocht, maar niemand vond er een praktische toepassing voor. Uiteindelijk kwam het product in handen van een speelgoedverkoopster. Zij plaatste het in haar catalogus en het werd een topproduct.

5. Post-its

giphy-6

Dr. Spender Silver deed in 1968 een poging om supersterke lijm te maken. Hij maakte per ongeluk super zwakke lijm en die kon alleen gebruikt worden om tijdelijk dingen aan elkaar vast te plakken. Onwetend wat men met zo’n uitvinding moest, ging men verder met de dagelijkse dingen. Tot vijf jaar later een collega, met de naam Art Fry, met een idee kwam. Wat als hij nou sticky boekenleggers had? Nog later werd het idee eindelijk goedgekeurd door 3M en zo kwam in 1980 de Post-It op de markt.

Wist je trouwens dat je Post-its waarschijnlijk al je hele leven verkeerd gebruikt? Kijk maar…

6. Sacharine

giphy-7

Sacharine is de oudste kunstmatige zoetstof. Het goedje werd in 1879 ontdekt door Ira Remsen en Constantin Fahlberg aan de Johns Hopkins University bij een onderzoek naar koolteerderivaten. Ira Remsen zou de zoete smaak hebben ontdekt tijdens een maaltijd na het werk toen hij zijn handen niet goed had gewassen.

7. Waterijs

giphy-8

Het eerste waterijsje zou zijn uitgevonden door de toen 11-jarige Frank Epperson. Hij liet in 1905 per ongeluk een mengsel van water en zoete stoffen op zijn veranda staan. Die dag werd het onverwachts koud en de dag erna had hij een ijs-achtige substantie. 20 jaar later werd de klassieke Popsicle op de markt gebracht.

8. Veiligheidsglas

gorial

Veiligheidsglas, ook wel bekend als gelamineerd glas, werd per ongeluk uitgevonden door de Franse scheikundige Édouard Bénédictus toen hij een glas liet vallen. Tot zijn verbazing ging het in duizend stukjes; maar brak het niet! Zijn assistent vertelde hem dat er Cellulosenitraat in het glas had gezeten, wat een laagje heeft gevormd aan de binnenkant van het glas. Gelijk vroeg Bénédictus er patent op aan en sindsdien wordt het zeer regelmatig gebruikt!

Er zijn natuurlijk nog véél meer uitvindingen, maar van deze 25 wist je niet dat je ze nodig had! En wist je dat penicilline ook heel per ongeluk is ontstaan?

Reageer op artikel:
8 dingen die per ongeluk zijn uitgevonden, maar nu een groot succes zijn
Sluiten