Mark
Mark Article 18 jun 2013

7 uitgestorven en teruggekeerde dieren in Nederland

Sinds enkele weken is de wilde kat weer terug in Nederland. Het dier verdween uit ons land in de eerste eeuw na Christus. Welke dieren zijn nog meer in de Lage Landen teruggekeerd nadat ze hier eerder waren uitgestorven?

Bever – In 1826 werd bij Zalk aan de IJssel het laatste exemplaar dood aangetroffen. Maar in 1998 volgde herintroductie, in de Biesbosch. Met succes, op dit moment leven er weer honderden bevers in Nederland.

Ooievaar – In 1991 broedde er voor het eerst geen ooievaarspaar meer in Nederland. Tijd voor actie: een reddingsprogramma werd opgezet en nu, ruim twintig jaar later zijn er weer ongeveer 400 babybrengers in ons land.

Otter – Op 17 september 1988 reed een Fries de laatste otter dood. In 2002 werd het dier in de Weerribben in Overijssel weer succesvol geherintroduceerd.

Zalm – De zalm kwam in de 17de eeuw in groten getale voor in Nederland. Overbevissing, vervuiling en de bouw van steeds meer stuwdammen zorgden halverwege de vorige eeuw echter voor het totaal verdwijnen van de vis. Er worden verwoede pogingen gedaan om het dier terug te krijgen, maar tot nu toe plant de zalm zich nog niet goed voort. Waardoor jonge zalmpjes nog steeds uitgezet moeten worden.

Kraanvogel – In 2001 broedde er een kraanvogelpaar in het Fochteloërveen in Drenthe, voor het eerst in 250 jaar. Sindsdien wordt er elk jaar wel een paar gespot.

Rivierrombout – Deze gele libel verdween in 1902 uit Nederland. In 1996 werd er voor het eerst weer een gesignaleerd, zonder dat de mens zich ermee bemoeid had. Nu vliegen er weer regelmatig rivierrombouten langs de oevers van de grote rivieren rond Nijmegen en Arnhem.

Bruinvis – Door de afsluiting van de Zuiderzee verdween de bruinvis uit de Nederlandse wateren. Hij heeft de weg naar ons land echter weer terug gevonden. Sinds de jaren 80 is het dier weer een vaakgeziene gast in de Nederlandse kustwateren.

En dan de wolf. Is die nu wel terug of niet? Sommigen menen het dier al gezien te hebben in het oosten van Nederland, maar echt betrouwbare waarnemingen zijn er nog niet. Zeker is dat zijn terugkomst niet lang meer zal duren. De wolf heeft zijn leefgebied steeds verder uitgebreid de laatste jaren en is vlak over de grens in Duitsland al regelmatig gespot.


Check www.quest.nl/zoek/dieren voor meer leuke en bijzondere wetenschappelijke feitjes over dieren.

De QuestFroot is een samenwerking tussen Quest.nl & Froot.nl. Quest is het populaire wetenschappelijke tijdschrift, ook op Quest.nl worden de meest uiteenlopende artikelen gezet.

Reageer op artikel:
7 uitgestorven en teruggekeerde dieren in Nederland
Sluiten