6 redenen waarom het Prinsengrachtconcert misschien wel het mooiste concert van het jaar is

Concerten heb je in talloze verschillende settings. In gigantische stadions, in kleine poptempels, op modderige festivals en… op een Amsterdamse gracht. Ze zijn allemaal bijzonder in hun genre, maar die ene concertavond op die ene Amsterdamse gracht is wel héél bijzonder. Dit zijn 6 redenen waarom het Prinsengrachtconcert misschien wel het mooiste concerten van het jaar is.

1. De locatie is bijzonder gaaf

Misschien had je al zo’n vermoeden, maar het Prinsengrachtconcert vindt dus plaats midden op de Prinsengracht (goh!). Zoals je je kunt voorstellen is dit niet alleen een mooi gezicht, maar is dit ook ontzettend bijzonder om mee te maken. Zowel voor de artiesten als voor het publiek. Midden op de gracht is een drijvend podium gebouwd, met daar omheen honderden drijvende bootjes en duizenden mensen op de kade.

2. De sfeer is magisch mooi

Zelfs als je nog nooit bij het Prinsengrachtconcert bent geweest kun je je vast voorstellen hoe magisch de sfeer op die avond moet zijn. Een zwoele zomeravond (als het een beetje meezit), al die drijvende bootjes om het podium heen, de prachtige muziek én al die mensen die zichtbaar genieten: het zijn wat ons betreft de ingrediënten voor een perfecte avond.

Beeld: Michel Schnater

3. De internationale top van de klassieke wereld treedt op

Maar laten we eerlijk zijn, natuurlijk ga je niet alleen voor de bijzondere sfeer en de locatie naar het Prinsengrachtconcert. Het oor wil ook wat, nietwaar? En ook dat komt wel goed. Het programma is dit jaar namelijk erg afwisselend en de musici opvallend jong. Kun je klassieke muziek op z’n tijd wel waarderen, maar ben je bang dat een geheel klassiek concert niks voor jou is? Dan is zo’n avond als deze zeker de moeite waard om te bezoeken of te kijken op tv.

En ja, zelfs voor kinderen is dit geweldig om mee te maken:

Ieder jaar weer treedt de internationale top van de klassieke wereld hier op.  Dit jaar is dat onder andere de Zweedse mezzosopraan Ann Hallenberg met het internationale ensemble Il Pomo d’Oro en tal van andere musici.

4. De afsluiter van de avond bezorgt je keer op keer kippenvel

Elk jaar wordt de avond traditiegetrouw afgesloten met het lied ‘Aan de Amsterdamse Grachten’ en elke keer weer is dit een prachtig kippenvelmoment. Kijk maar eens naar de versie van vorig jaar:

Dit jaar is de eer aan de Zweedse Mezzosopraan Ann Hallenberg om het lied te zingen. En omdat het niet in haar eigen moedertaal is, moet hier nog flink voor geoefend worden.

In de onderstaande video zie je hoe Ann onder begeleiding van presentator Hans van den Boom voor het eerst ‘Aan de Amsterdamse Grachten’ zingt.

Presentator Hans van den Boom loodst de enthousiaste mezzosopraan Ann Hallenberg door de klassieker ‘Aan de Amsterdamse grachten’. Benieuwd? Kijk mee!

Een video die is geplaatst door Prinsengrachtconcert (@prinsengrachtconcert) op

Voor een eerste keer in een (voor haar) vreemde taal niet slecht toch?

En op dé avond zelf deed ze het ook fantastisch. Hieronder is het optreden 360 graden rond te bekijken (sleep met de muis om het beeld te bewegen):

5. Het is gratis

Je bent een Hollander of niet: Gratis concerten zijn natuurlijk altijd top.

6. Het concert is ook thuis, vanaf de bank te volgen

Kun je er niet bij zijn? No worries, gelukkig zendt AVROTROS het ook dit jaar weer live uit. Je hoeft dus echt niet op die kade te staan om één van de mooiste concerten van het jaar mee te maken, want thuis vanaf de bank heb je eigenlijk het beste zicht van iedereen.

NPO 2 zendt het Prinsengracht op 20 augustus vanaf 21:20 uur uit, en NPO Radio 4 zendt vanaf 20:00 uur uit.

Volg het Prinsengrachtconcert ook online

Wil je op de hoogte blijven van de voorbereidingen, of misschien nog wel leuker: wil je na afloop nog na kunnen genieten van deze mooie avond? Volg ze dan ook op Facebook, Twitter of Instagram, waar onder andere de mooiste fragmenten nog eens terug zijn te zien.

In samenwerking met AVROTROS

Reageer op artikel:
6 redenen waarom het Prinsengrachtconcert misschien wel het mooiste concert van het jaar is
Sluiten