Froot 7 feb 2017 Geert de Wekker

6 mensen die (levend) op hun eigen begrafenis kwamen opdagen

Iedereen fantaseert er wel eens over hoe het zou zijn om op zijn eigen begrafenis te kunnen zijn. Maar je moet er toch niet aan denken dat wanneer je zelf afscheid van iemand neemt, dat die persoon vervolgens op de begrafenis zelf weer levend achter je staat! Ook al zal je opgelucht zijn dat diegene toch nog in leven is, toch is het een ware nachtmerrie. Maar dan komt de vraag… ‘Wie ligt er dan wel in die doodskist…?!’ Het is al heel wat keren voorgekomen. Zoals bij de onderstaande zes waargebeurde het geval was. Verhalen waarvan de rillingen over je rug lopen…

1. De man die voor een ander werd aangezien

In 2012 vond er in het Braziliaanse Alagoinhas een schietpartij plaats in een autowasserij waarbij een man om het leven kwam. Later werd deze man in het mortuarium geïdentificeerd als Gilberto Araujo. De identificatie werd uitgevoerd door zijn broer, die vervolgens een herdenkingsdienst organiseerde voor zijn overleden broer Gilberto. Maar tijdens deze herdenking kwam opeens Gilberto zelf levend en wel opdagen! Iedereen was in shock en niemand kon het geloven. Maar wat bleek nou… de man in de doodskist was de collega van Gilberto die bijna identiek was aan het uiterlijk van Gilberto. Zijn broer had dus niet gezien dat de overleden persoon niet zijn broer was, maar zijn dubbelganger en collega.
six feet under

2. De vrouw die vermoord zou worden in opdracht van haar man

Het leven van Noela Rukundo nam in 2015 een duistere wending. Noela was woonachtig in Melbourne, maar kwam oorspronkelijk uit het Afrikaanse Burundi. Voor de begrafenis van haar stiefmoeder keerde ze voor een korte tijd terug naar Burundi. Hier werd Noela ontvoerd door twee mannen die haar vastbonden en haar vertelden dat ze (in opdracht van iemand anders) dood zou gaan. Noela snapte niet wie haar dood wilde hebben en al helemaal niet om wat voor reden.

Haar ontvoerders belden hun opdrachtgever en lieten weten dat ze Noela met succes gevangen hadden genomen. Toen de telefoon op luidspreker werd gezet, hoorde Noela wie de opdrachtgever was. Het bleek haar eigen man Kalala te zijn. Kalala had de argwaan dat Noela een andere man had en liet haar daarom ombrengen door de twee huurmoordenaars. Noela had helemaal geen verhouding en Noela kon de mannen hiervan overtuigen. De mannen lieten Noela gaan met als waarschuwing dat ze haar man Kalala moest verlaten omdat geen enkele vrouw zo’n man als Kalala verdient.

Eenmaal terug in Melbourne confronteerde Noela samen met de politie haar man op haar eigen begrafenis. Kalala werd in 2016 veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar.

3. De Chinese man die wilde weten of er mensen zouden komen op zijn begrafenis

De 66-jarige Zhang Deyang uit China, die ongetrouwd was en geen kinderen had, wilde weten of er eigenlijk überhaupt wel mensen op zijn begrafenis zouden komen. Daarom besloot hij om een begrafenis te houden voor zichzelf, waar hij bijna €2.000 aan uitgaf. Zijn motief was vooral omdat in de Chinese cultuur de doden ook nog steeds wensen hebben en deze daarom regelmatig worden herdacht wanneer de graven worden bezocht. Tijdens de begrafenis kwamen 40 genodigde vrienden en familieleden opdagen, samen met nog een paar honderd man die puur uit nieuwsgierigheid kwamen kijken.

Voor Zhang was dit bezoekersaantal een succes, maar hij was toch nog niet helemaal tevreden… Want er waren immers evengoed 20 genodigden niet op komen dagen. En dit veranderde zijn mening, waardoor hij uiteindelijk toch zwaar teleurgesteld was over het aantal mensen dat op kwam dagen. “Ik organiseerde mijn eigen begrafenis om te zien welke mensen in mijn leven wel om mij geven en welke vrienden nep zijn. Ik kan niet geloven dat zoveel vrienden en bekenden niks om mij geven. Dat doet mij pijn aan mijn hart,” vertelt Zhang.

4. De Serviër die op een afstandje meekeek

Er zijn meer mensen geweest die benieuwd waren hoeveel mensen er zouden komen op hun eigen begrafenis. In 1997 liet Serviër een nep overlijdensbericht in de krant plaatsen en nodigde hierna familie en vrienden uit voor zijn eigen nepbegrafenis. Terwijl mensen kwamen en rouwden om het verlies, stond de man op een afstandje mee te kijken. Na afloop van de begrafenis liep hij op de mensen af en bedankte hij ze voor hun komst. Dat kwam vast heel fijn over bij de mensen die net afscheid van hem hadden genomen…

5. De Bisschop die een (lang) dutje deed

Nicephorus Glycas was een Bisschop op het Griekse eiland Lesbos die op 3 maart 1896 dood werd verklaard toen zijn lichaam werd gevonden. Volgens Griekse tradities bleef zijn lichaam tijdens de rouwperiode opgebaard liggen in de Methymni kerk. Echter ging hij de tweede nacht van de rouwperiode opeens rechtop in zijn kist zitten, waarna hij zich verontwaardigd afvroeg waar mensen zich zo druk om aan het maken waren. Wat de mensen al die tijd niet door hebben gehad was dat hij al twee dagen lang in een zeer diepe slaap lag.

6. De wederopstand die een feestdag creëerde

Het Britse dorpje Braughing in Hertfordshire heeft een wel heel aparte aanleiding voor een lokale feestdag. Ieder jaar wordt er daar op 2 oktober ‘Old Man’s Day’ gevierd vanwege de gebeurtenis die zich in 1571 afspeelde. Tijdens het dragen van de doodskist van een boer genaamd Matthew Wall liet per ongeluk iemand zijn doodskist vallen. Hierdoor werd boer Wall wakker en kwam weer tot leven! Matthew Wall zou vervolgens nog zo’n 20 jaar geleefd hebben voordat hij echt zou overlijden. Maar door zijn wederopstanding waren mensen zo blij dat ze deze gebeurtenis ieder jaar weer zouden vieren.

Wil je nog meer verbazende verhalen lezen over dit soort creepy gebeurtenissen lees dan hier het hele artikel op Mental Floss van in totaal 11 verhalen.

Wist je trouwens dat je je wel degelijk kunt doodlachen?

Deze mensen deden het!

Reageer op artikel:
6 mensen die (levend) op hun eigen begrafenis kwamen opdagen
Sluiten