Jeremy Houweling
Jeremy Houweling Froot 12 dec 2015

6 dingen die je nog niet wist over de kerstboom

Kerst kan tegenwoordig niet gevierd worden zonder kerstboom. Elk jaar halen we ze niet lang na 5 december in huis en versieren we de boom op zijn mooist. De heerlijke dennengeur in huis, de warme sfeer door de lampjes erin, de blinkende kerstballen: het draagt allemaal bij aan een fantastisch kerstgevoel. Maar er zijn genoeg dingen die wij nog niet weten over de kerstboom. Zoals de volgende 6 feitjes:

1. Vroeger moest de kerk niks van kerstbomen hebben

Ze vonden het heidense symbolen die niks met de kerstgedachte (de geboorte van Jezus) te maken hadden. Zo was er in 1647 al een preker genaamd Johann Conrad Dannhauer van de Cathedral in Straatsburg die de bomen bekritiseerde. Hij vond het kinderachtig dat er meer aandacht naar de bomen ging dan naar het woord van God. Ook in Amerika was er een gouverneur genaamd William Bradford die het zelfs ‘heidense spot’ noemde. Maar de traditie bleef, en dus namen de kerkleiders de versierde bomen toch maar op in hun christelijke viering.

2. In sommige huizen werden kerstbomen opgehangen

En dan voornamelijk in het zuidwesten van Duitsland. In de 17de en 18de eeuw was het populair in de lagere klassen om kleine kerstbomen aan het plafond te hangen. Dit stond en toonde mooi. Ook was het praktisch, want kleine kinderen konden zo niks uit de boom plukken. Andere families hingen de boom zelfs ondersteboven aan het plafond. Ze waren ervan overtuigd dat wanneer je de wortels van de boom naar de hemel wees, er magische krachten door de wortels terug op aarde kwamen.

3. Het ontstaan van het eerste verkooppunt van kerstbomen

Dat was in 1851. Want ondanks dat mensen een kerstboom graag in huis wilden hebben, vonden ze het een hele stap om zo’n boom te vinden in het bos om hem vervolgens om te kappen. Een ondernemer opende daarom in New York City’s Washington Market ‘s werelds eerste kerstboomverkoop. De bomen haalde hij uit de Catshill Mountains. Zijn zaak was een succes: de bomen waren binnen no-time uitverkocht. Dit zorgde in de jaren erna voor dat er steeds meer kerstboomverkopers hun deuren openden.

4. Cadeautjes hingen vroeger in de kerstboom in plaats van onder de boom

En dit waren vaak lekkernijen zoals fruit, cakejes en snoep speciaal voor de kinderen die dit dan makkelijk uit de boom konden plukken, als de bomen niet te hoog aan het plafond hingen tenminste…

5. Kerstbomen waren vroeger een stuk gevaarlijker

Dit kwam omdat er vroeger nog geen (veilige) lichtjes voor in de boom bestonden. In plaats daarvan zaten er kaarsjes in de bomen. Regelmatig kwam het dan voor dat als het vuur van de kaarsjes in contact kwam met de uitgedroogde bomen, het hele huis in vlammen op ging. Gelukkig zijn we tegenwoordig in staat om steeds veiligere kerstverlichting te ontwikkelen. Maar dit houdt niet in dat er geen kans op gevaar is. Zet dus altijd de kerstboom uit als je van huis gaat!

6. Kerstbomen die hun naalden niet snel verliezen

Misschien wel het meest geweldige nieuws van heel dit artikel. Want iedereen kent wel het nadeel van de kerstboom: de duizenden dennennaalden die elke dag weer opnieuw onder je kerstboom liggen. Je blijft ze opzuigen, maar wat heeft het voor nut als de vloer na een uur weer vol ligt? Maar… Er is hoop: Het kan zijn dat dit probleem over een aantal jaar verleden tijd is. Plant patholoog Gary Chastagner van de Washington State University is op dit moment met een onderzoek bezig hoe we in de toekomst ervoor kunnen zorgen dat kerstbomen in de toekomst minder snel hun naalden verliezen. Is dat niet fantastisch?

Tot die tijd moet je je boom eigenlijk elke dag een halve tot één liter water geven, zo blijft de boom gezond en laat-ie minder snel zijn naalden los!

Lees ook: Waarom je het hele jaar je kerstboom zou moeten laten staan

Reageer op artikel:
6 dingen die je nog niet wist over de kerstboom
Sluiten