6 handige tips om je vakantie op en top voor te bereiden

Mensen zeggen wel eens: “Zodra ik in de auto stap, of op het vliegveld ben… is mijn vakantie begonnen!” Tja, dat kan wel kloppen, maar die hectiek die er aan vooraf gaat kan je nogal wat grijze haren en stress bezorgen.
Dus om inpakstress te voorkomen en te zorgen dat je je ook in het buitenland thuis voelt hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Met deze voorbereidingen ben jij er straks in ieder geval helemaal klaar voor.

1. Begin op tijd met het maken van een ‘Wat neem ik mee op vakantie-lijstje’

Een lijstje maken met de dingen die je mee moet nemen is altijd handig. Wanneer je lukraak wat dingen in je koffer gooit, neem je eigenlijk altijd te veel onnodige dingen mee en vergeet je de belangrijkere dingen. Een app zoals Wunderlist of Clear is hier perfect voor.

Extra tip: Maak je lijstje gewoon al een week van te voren aan en schrijf er elke keer wat bij als je iets te binnen schiet.

2. Zorg dat je ook in het buitenland toegang tot internet hebt

Dacht je dat een databundel in het buitenland niet nodig is omdat je appartement over uitstekende WiFi beschikt? Wrong! Ook buiten je appartement is internet erg handig en soms zelfs onmisbaar.

Waarschijnlijk heb je van tevoren namelijk al wat research naar je vakantiebestemming gedaan, en misschien heb je ook wel allerlei tips gekregen van vrienden die daar al eens zijn geweest. Je hebt de must visit-locaties allemaal netjes genoteerd zodat je ze ter plekke op kunt zoeken. Maar dan… sta je daar in die brandende zon, in dat ene pittoreske dorpje en heb je geen internet. Tja, allemaal leuk en aardig al die linkjes van al die leuke plekjes, eettentjes en winkels die je van tevoren hebt opgeslagen, maar daar heb je dus niks aan. En ook zonder Google Maps kom je niet ver.

Tip: Schaf een databundel voor het buitenland aan. Voor €10 krijg je bijvoorbeeld al 1GB aan data, dat een maand lang geldig blijft. Ga je binnen de maand nog een keer op vakantie, dan is die bundel ook daar geldig. Deze kun je van tevoren maar ook ter plekke activeren.

3. Het inpakken: Niet vouwen maar rollen!

We snappen dat je gewend bent altijd je kleren netjes op te vouwen in je kast of in je koffer. Maar je bespaart echt ontzettend veel ruimte in je koffer wanneer je je kleren oprolt en vervolgens op elkaar stapelt. Bang voor kreukels? Dat valt best mee. En he! Je bent op vakantie, hang je kleren even uit in de zwoele zomerwind en de kreukels zijn er zo uit!

Extra tip: Wil je het écht als een pro aanpakken, doe het dan zoals deze dame:

4. Zorg dat je geen heimwee krijgt

Heimwee krijgen op vakantie is natuurlijk nooit fijn. Echt veel kun je er helaas niet aan doen, behalve naar dit Franse dorpje gaan. Ben je toch nog een beetje in Nederland!

5. Verdeel je spullen over twee koffers

Natuurlijk doet de vliegmaatschappij er alles aan om je koffer veilig van A naar B te vervoeren, maar het wil nog wel eens voorkomen dat een koffer zoek raakt. Om te voorkomen dat je vervolgens je hele vakantie in dezelfde outfit moet lopen is het misschien handig om de helft van jouw bagage in de koffer van je partner/reisgenoot te stoppen, en zijn of haar helft in jouw koffer te stoppen. Mocht er dan nog een koffer kwijtraken is dat evengoed vervelend, maar heb je toch nog een deel van je bagage bij je.

6. Zorg dat je reisdocumenten in orde zijn

Het allerbelangrijkste is natuurlijk je paspoort of ID-kaart. Ben je een beetje een opgeruimd type, dan weet je zo uit je hoofd waar die ligt en kun je ‘m direct inpakken. Maar heb je eigenlijk wel gecheckt of je paspoort nog lang genoeg geldig is? Check dit altijd even ruim van tevoren. Dat scheelt je niet alleen veel stress, maar ook geld, want op het laatste moment een paspoort met spoed aanvragen kost een hoop extra geld.

Extra tip: In sommige landen (zoals Egypte, Kaapverdië en Turkije) is het noodzakelijk dat je paspoort bij vertrek nog zeker een half jaar geldig is. Dus mocht je denken: “Ik kan met dit paspoort nog net naar Turkije in september, want hij is tot oktober geldig…” dan heb je het mis. Kijk hier voor meer (actuele) informatie over welke regels er per land gelden.

Heb je dit allemaal voorbereid? Mooi, dan kan je vakantie nu écht beginnen. Fijne vakantie!

In samenwerking met Tele2

Reageer op artikel:
6 handige tips om je vakantie op en top voor te bereiden
Sluiten