Max Bollen
Max Bollen Article 24 nov 2014

30 situaties en ervaringen die elke brildrager herkent

Brillen zijn niet cool. De mensen die een bril dragen onder ons weten precies wat we hiermee bedoelen. Wanneer je namelijk genoodzaakt bent om een bril op te zetten, komen er problemen bij kijken die je liever kwijt dan rijk bent. Zo zijn er bepaalde situaties die mensen met een bril anders ervaren dan mensen zonder een bril. En misschien nog wel irritanter; er zijn veel mensen die vragen stellen waar we af en toe geen antwoord op hebben.

En daarom hebben we een aantal punten op een rijtje gezet om hier duidelijkheid over te scheppen. Dit zijn de 30 situaties en ervaringen die elke brildrager herkent.

[RELATED id=’89209′]

1. Nachtvisie
Nee, je wordt niet gek. Die deuken in de muur zaten er gisteren nog niet. Die ontstonden toen je vannacht naar de wc liep, maar geen steek voor ogen kon zien.

2. Zwemmen
Aangezien zwemmen met een bril geen optie is, zullen we nooit precies weten hoe het er onderwater uitziet.

3. Ongelooflijk duur!
Leuk al die reclames die je op televisie voorbij ziet komen, maar vergis je niet. De prijs voor een goede oogzorg is hoog.

4. Achtbanen zorgen voor een nieuw dilemma
Fantastisch… Zonder een bril zie je weinig tot niets, met een bril bestaat de kans dat je het ding verliest. De keuze is aan jou.

5. Zoenen
Het zoenen met een bril op kan knap lastig zijn. Je botst telkens met je bril tegen het gezicht op. Vooral als je beide een bril draagt, kan dit irritant worden. Dan lijken het net een stel magneten.

6. Geen plek om ze te bewaren
Tenzij je het niet erg vindt dat de hals van je t-shirt uitrekt, je voor lul loopt met een koord om je nek of met je bril door je haren loopt alsof je jureert in de eerste editie van Idols.

7. “Waarom draag je niet gewoon lenzen?”
Nou, misschien omdat ik niet elke dag aan mijn oog wil zitten. En wist je dat de lenzen op je oogbollen bewegen… Mij niet gezien! (haha)

8. De regen
Ja. Regen. Elke vijf seconden ben je bezig met het schoonvegen van je bril. Was het maar zo makkelijk als het knipperen met je ogen is.

9. Bultjes onder je bril
En dan vooral onder de brug van je bril. Het middenstuk, dat bovenop de neus leunt. Echt waar, dit is een verschrikkelijk gevoel.

10. Televisie kijken
Heerlijk televisie kijken terwijl je op de bank ligt met je hoofd op een kussen, zonder dat de bril beschadigt of in je schedel wordt geperst. Hoe zou dat zijn?

11. “Hoeveel vingers steek ik op?”
Ik zie misschien minder goed dan jij, maar dat wil niet zeggen dat ik dubbel zie!

12. Douche
Met een bril de douche in stappen, wil zeggen dat je elke vijf seconden weer je bril moet schoonvegen. Maar het zou fijn zijn om een keer te kunnen zien welke shampoo fles we pakken.

13. De oven
En elke keer trappen we er weer in. Eventjes een pizza uit de oven halen staat gelijk aan tijdelijke blindheid. Dus leg maar alvast een doekje klaar om je beslagen bril af te vegen.

14. “Mag ik je bril eens op”
Uhm, nee… Waarom zou je mijn bril willen opzetten?

15. Nadat ze jouw bril opzetten: “WAUW, jij ziet echt niet!”
… Daarom dus. Bedankt!

16. De warme binnen temperatuur tegen de koude buitentemperatuur
Hier hoef je geen genie voor te zijn. Het glas slaat aan en je bent weer terug bij af.

17. “Je ziet er slim uit met een bril”
Dit komt over alsof je iemand een nerd noemt. Of je noemt iemand niet slim zonder bril. Gewoon even dat je het weet.

18. Je ziet niets bij de kapper
Hoe wil je geknipt worden?” Vervolgens geef je antwoord en hoop je dat alles goed gaat. Hoop je, want je ziet de hele knip beurt niet wat er gebeurt.

19. Je bril kwijt zijn
Wanneer je ‘s nachts je bril op het nachtkastje legt, wil die nog wel eens op magische manier verdwijnen. Het is vervolgens een redelijke ochtendfrustratie om de bril weer te vinden.

20. Sporten
Is het mogelijk om een half uur te rennen op een loopband bij de sportschool terwijl je een bril draagt? Het antwoordt is nee. Het is niet mogelijk.

21. “Dus zonder bril ben je stekeblind?”
Nee. Ik zie vormen in principe prima, de details zijn gewoon een probleem. Bekijk anders even een YouTube-video van een afstand op 1080p en daarna op 240p. Dit geeft een iets duidelijker beeld weer.

22. Nieuwe bril uitproberen
Dan ga je naar de winkel om een nieuwe bril uit te proberen, zet je de bril op je hoofd en weet je nog niet hoe het eruit ziet. De brillen zijn niet op jouw sterkte aanwezig!

23. Altijd vies
Wie bewaart er nou dat vodje dat je er bij aanschaf bijkrijgt?

24. Het doet zeer
Het gevoel op je neus en achter je oren zal nooit echt wennen. Probeer het maar eens uit, dag in, dag uit.

25. 3D-films
Een 3D-bril opzetten om een film te kijken is niet fijn. Waarom zou iemand dan twee brillen over elkaar willen dragen? Precies. Dat wil niemand.

26. Koptelefoon
Zomaar een koptelefoon uitkiezen in de winkel zit er niet meer in. Kies je de verkeerde, dan zit je bril voortaan permanent achter je oren.

27. “Kun je dat bord lezen?”
Met mijn bril op wel. Ik draag het toch niet voor niets?

28. Vaatwasser
Hete lucht komt niet alleen uit een oven. De vaatwasser is ook geen pleziertje. Voordat je het weet, moet je weer je bril afvegen.

29. “Gebruik je in de zomer een zonnebril en een normale bril over elkaar heen?”
Draag jij in de winter twee paar schoenen over elkaar heen?

30. “Is het een bril op sterkte of is het fashion?”
Ik draag een bril omdat ik het nodig heb. Ik kan er ook niets aan doen dat het dragen van een bril opeens als trendy werd gezien.

En wacht, want er is meer! We kregen een e-mail van een mede-brildraagster genaamd Esther en ze had nog een paar aanvullingen. Nou zijn wij de beroerdste niet, dus hieronder vind je nog drie situaties die iedere brildrager herkent.

Bonus #1. Het afzakken van je bril
Bukken is geen goed idee, want dit vergroot het risico op een neervallend object dat eruit ziet als jouw bril. Dit gebeurt ook wanneer het warm is buiten, met als gevolg dat je continu je bril weer op je neus duwt. Het resultaat? Een hoog nerdgehalte..

Bonus #2. Knuffelen
Het moment dat mensen je een stevige knuffel geven, waardoor je bril bijna in je hoofd wordt geduwd. Sommige mensen lijken niet eens door te hebben dat je een bril draagt. Misschien hebben ze er zelf wel één nodig!

Bonus #3. Omkleden
Even een nieuw shirt aantrekken terwijl je een bril draagt? Dat klinkt misschien makkelijk, maar is het niet. Het shirt is net te strak of je bril steekt net te ver uit. Voordat je het weet, ligt je bril op de grond, oftewel tijd om je bril weer af te zetten.

Reageer op artikel:
30 situaties en ervaringen die elke brildrager herkent
Sluiten