Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 30 mei 2017

30 mei: Dit gebeurde er vandaag in het verleden

Iedere dag delen we met jou een positieve, verrassende of bijzondere gebeurtenis die op deze dag in het verleden plaatsvond. Gebeurtenissen die in ons geheugen staan gegrift of juist gebeurtenissen die zijn vergeten of ons compleet zijn ontgaan. En vandaag is dat…

In het Franse plaatsje Rouen werd op 30 mei 1431, vandaag 586 jaar geleden, Jeanne d’Arc vermoord. Ze wordt beschouwd als één van de grootste heldinnen in de Franse geschiedenis. Jeanne groeide op als boerendochter tijdens de Honderdjarige Oorlog. Toen de Française ongeveer 13 jaar was, begon zij stemmen in haar hoofd te horen. De stemmen vertelden haar dat ze de Franse kroonprins, Karel VII, moest helpen om koning te worden.

Ze bezocht een graaf die haar hielp door een paard, een zwaard en mannelijke kleding mee te geven, zodat ze niet te veel op zou vallen. Ze vertrok naar Chinon, waar Karel woonde, en vertelde dat ze de stad Orléans wilde bevrijden. Nadat Karel had laten uitzoeken of ze echt christen én maagd was, vertrouwde hij haar. Onder leiding van Jeanne werd Orléans bevrijd en daarna volgden nog meer overwinningen. Tot ze in Parijs werd opgepakt en aan de Engelsen werd uitgeleverd.

De Engelsen klaagden Jeanne d’Arc aan voor ketterij. Alle rechters die haar veroordelen waren op de hand van de Engelsen. Op 30 mei 1431 werd ze op de brandstapel gebonden. Toch zorgde ze ook na haar dood nog voor overwinningen, doordat het moreel van de Franse troepen een stuk hoger was. In 1453 kwam er een einde aan de Honderdjarige Oorlog en Jeanne is altijd een heldin gebleven voor de Fransen.

En wat gebeurde er morgen in het verleden? Je ziet het morgen op Froot!

Reageer op artikel:
30 mei: Dit gebeurde er vandaag in het verleden
Sluiten