Froot 29 mei 2017 Kirsten Beukers

29 mei: Dit gebeurde er vandaag in het verleden

Iedere dag delen we met jou een positieve, verrassende of bijzondere gebeurtenis die op deze dag in het verleden plaatsvond. Gebeurtenissen die in ons geheugen staan gegrift of juist gebeurtenissen die zijn vergeten of ons compleet zijn ontgaan. En vandaag is dat…

dit gebeurde er vandaag 29 mei

Vandaag de dag heeft iedereen die een auto bezit er wel eens mee te maken gehad: filerijden. Op 29 mei 1955, vandaag 62 jaar geleden, stond op Eerste Pinksterdag de eerste file ooit in Nederland. Omdat het een vrije dag was, gingen mensen massaal op pad met de auto. Mensen uit de Randstad vertrokken die dag richting de Veluwe terwijl veel Duitse toeristen juist in het Westen de bollenvelden gingen bezoeken.

Dit zorgde ervoor dat het misging rondom Utrecht, waar de twee verkeersstromen elkaar ontmoetten. Bij het knooppunt Oudenrijn stonden zo’n 50.00 auto’s waardoor er een file ontstond. De allereerste file van Nederland dus. In tegenstelling tot nu vonden mensen de file juist niet vervelend, maar vonden ze het juist een bezienswaardigheid. Nieuwsgierige mensen pakten zelfs de fiets om naar de file te gaan kijken. Daarnaast voelden mensen zich ook trots omdat veel auto’s betekende dat Nederland een modern en westers land was.

En dit is hoe Nederlanders op vakantie gingen in 1955

Wil je meer over geschiedenis lezen? Bekijk dan ook onze geschiedenis basket.

En wat gebeurde er morgen in het verleden? Je ziet het morgen op Froot!

Reageer op artikel:
29 mei: Dit gebeurde er vandaag in het verleden
Sluiten