Froot 9 jul 2017 Sissy Westerhuis

Er wordt al 20 jaar met robots onderzoek gedaan op Mars. En dat levert te gekke beelden op

Zo’n 20 jaar geleden landde de Pathfinder op Mars. De Pathfinder was niet alleen een meetstation, maar droeg ook de Sojourner met zich mee. De Sojourner was een tool om foto’s te maken van het oppervlak van Mars. Helaas hielden Pathfinder en Sojourner het niet lang vol: minder dan drie maanden na de landing viel het radiocontact weg. Het contact bleek onherstelbaar verloren. Toch was de reis van Pathfinder met Sojourner nog best een succes omdat het de eerste keer was dat het onderzoek op deze schaal werd verricht.

Hoewel het radiocontact dus wegviel heeft de techniek niet stilgestaan. Spirit & Opportunity en Curiousity bleken uitstekende opvolgers van Pathfinder. Zij hebben namelijk al heel veel interessante en waardevolle dingen gevonden, terwijl ze eigenlijk nog maar een heel klein stukje van het oppervlak van Mars hebben afgespeurd.

In de afgelopen 20 jaar hebben die tools, samen met satellieten ongelofelijk veel informatie verzameld én zijn er waanzinnige foto’s gemaakt. Op het ene beeld lijkt de planeet enkel uit stof te bestaan, maar op een ander beeld is het weer een kleurrijke bol.

Hoewel al tientallen jaren onderzoek wordt gedaan naar de planeet, wordt deze maand de 20ste verjaardag gevierd van het onderzoek met robots. Hoogste tijd om eens te kijken hoe die planeet eruitziet:

Trouwens! In 2020 wil NASA een nieuwe rover naar Mars sturen. Hoe de rover gaat heten is nog niet bekend, maar het apparaat gaat er ongeveer zo uitzien:

We zijn nu al benieuwd wat voor mooie ontdekkingen die nieuwe rover gaat opleveren. Ondertussen kunnen we ook deze buitenaards mooie schilderwerkjes (van een vijfjarige!) waarderen. Zo cool!

Reageer op artikel:
Er wordt al 20 jaar met robots onderzoek gedaan op Mars. En dat levert te gekke beelden op
Sluiten