17 super enge films die je met Halloween kunt kijken (of iedere andere dag van het jaar)

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar: Halloween staat weer voor de deur. En waar dat in Amerika betekent dat je langs de deuren gaat voor snoep in je mooiste kostuum, betekent dat hier vooral dat het weer tijd is voor een avondje griezelen op de bank met veel te enge films. Hier zijn er natuurlijk honderden van, dus we begrijpen dat de keuze lastig is welke je dan moet gaan kijken dit weekend. En precies daarom helpen we je een handje op weg. Want met deze 17 super enge films (klassiekers én nieuwe films) heb je hoe dan ook een fantastisch griezelig Halloweekend.

1. Ringu (1998)

Niet te verwarren met de klassieker The Ring, al is Ringu wel de oorspronkelijke Japanse film waarop The Ring vier jaar later is gebaseerd.

2. The Conjuring (2013)

De zin ‘Based on a true story’ maakt het ook allemaal nét even wat enger…

3. Lights Out (2016)

Na het zien van deze film durf je nooit meer het licht uit te doen… Deze film is overigens gemaakt door de regisseur die eerder deze gelijknamige korte film maakte, die zo succesvol was dat hij er een lange film van heeft gemaakt.

4. El Orfanato (2007)

Wanneer een met haar familie terugkeert naar haar ouderlijk huis, wat vroeger een kindertehuis is geweest, en het zoontje een onzichtbare vriend krijgt, weet je wel hoe laat het is…

5. REC (2007)

Een horrorfilm gefilmd in documentaire-stijl: Dat maakt het allemaal nog net even enger…

6. Sinister (2012)

Een ‘true-crime writer’ doet een hoop inspiratie voor zijn volgende boek op in zijn eigen huis nadat hij een aantal tapes op zolder vindt…

7. The Omen (1976)

Een echte klassieker over een Amerikaanse ambassadeur die zich realiseert dat zijn zoontje wel eens de zoon van de duivel zou kunnen zijn. Overigens werd er in 2006 nog een remake, maar die mag je wat ons betreft overslaan.

8. Insidious (2010)

Een film vol schrikmomenten over een gezin dat probeert te voorkomen dat hun kind, die in coma ligt, wordt bezeten door kwade geesten.

9. The Exorcist (1973)

Of The Exorcist tegenwoordig nog eng gevonden wordt verschilt uiteraard per persoon, maar het is hoe dan ook een filmklassieker die je als horrorfanaat gezien moet hebben.

10. Rosemary’s Baby (1968)

Nog zo’n klassieker die in deze tijd misschien lang niet meer zo eng is, maar in de jaren ’60 bij iedereen voor kippenvel zorgde.

11. The Shining 1980

‘Heeeere’s Johnny!’ Een filmquote die vrijwel iedereen kent, zelfs als je de film nooit hebt gezien. The Shining vertelt het verhaal van een jong gezin dat op een afgelegen hotel moet passen. Een hotel dat veel invloed heeft op de stemmingswisselingen van de vader (Jack Nicholson).

12. 28 days later… (2002)

Vier weken na de uitbraak van een mysterieus, ongeneeslijk virus in Groot-Brittannië is er maar een handjevol inwoners dat het heeft overleefd. Nu is het de kunst om ook daadwerkelijk in leven te blijven…

In 2007 kwam ook nog het vervolg 28 Weeks Later uit.

12. The Descent (2005)

Een expeditie in een grot die finaal mis gaat. Een film waar je spontaan claustrofobisch van wordt.

13. It Follows (2014)

Na een vreemde seksuele ervaring wordt een tiener achtervolgd door nachtmerrie visioenen en heeft ze het gevoel dat ze achtervolgd wordt door ‘iets’.

14. Shutter (2008)

Als je te maken hebt met een film van de makers van The Grudge en The Ring, dan weet je wel met wat voor soort film je te maken hebt… Shutter gaat over een jong stel dat een aantal angstaanjagende foto’s vindt. Ze gaan op onderzoek uit. Maar soms kun je dat maar beter niet doen…

15. Kill List (2011)

Een huurmoordenaar krijgt de opdracht drie mensen te vermoorden voor een flinke smak geld. Het begint voor hem als een makkelijke opdracht, maar hij raakt steeds dieper verstrikt in de duisternis. Een film die halverwege een genreswitch maakt, want het begint als een actiefilm maar eindigt als horror/thriller.

16. V/H/S (2012)

Een groep buitenbeentjes is ingehuurd om in een verlaten huis in te breken en een videoband mee te nemen. Maar op die videoband zien ze beelden die ze liever niet hadden willen zien. V/H/S is net als Paranormal Activity en The Blair Witch Project een zogenaamde found footage film. Een subgenre waarbij alles of merendeel is gefilmd alsof het met een amateurcamera is gefilmd, waardoor het vaak nóg echter overkomt.

17. You’re Next (2011)

Wat een gezellig familieweekend had moeten zijn, eindigt in een bloederig moordfestijn.

Wel zin in een horrorfilm, maar heb je niet zo veel tijd? Dan is deze korte horrorfilm misschien wel wat voor jou. En kijk je liever horrorfilms die zó slecht zijn dat ze eigenlijk niet eens meer eng zijn (en juist daarom zo grappig zijn)? Dan hebben we hier nog een aantal tips voor je.

De 122-jarige geschiedenis van de horrorfilm samengevat

Benieuwd wat nou zo’n beetje de beste horrorfilms van de afgelopen 122 jaar waren? Dan hebben we hier een prachtig mooie compilatie voor je.

Reageer op artikel:
17 super enge films die je met Halloween kunt kijken (of iedere andere dag van het jaar)
Sluiten