Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 28 feb 2017

17 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over het vliegen met een vliegtuig

Terwijl je onderweg was met het vliegtuig naar je vakantiebestemming, heb je vast wel eens om je heen gekeken. Er zijn genoeg dingen in het vliegtuig die vragen oproepen bij veel passagiers. Waarom is vliegtuigvoedsel bijvoorbeeld vaak zo smakeloos? En wat gebeurt er eigenlijk als een vliegtuig wordt geraakt door bliksem? Op deze twee vragen en nog 15 andere vragen over vliegen en vliegtuigen geven wij hieronder antwoord.

1. Waarom hebben vliegtuigen asbakjes als je toch niet mag roken in het vliegtuig?

De Federal Aviation Administration verplicht luchtmaatschappijen om asbakken aan boord te hebben, ondanks dat roken verboden is. Er zijn namelijk altijd mensen die toch proberen te roken. Het is dan beter om een veilige plek te hebben om sigaretten weg te gooien.

2. Waarom worden de lichten gedimd tijdens het landen?

Door de lichten te dimmen, wennen de ogen van passagiers en de crew aan het donker. Dit is handig voor het geval dát er iets fout gaat, want dan moet je volledig in het donker evacueren.

3. Waarom kun je de raamschermen beter open houden?

Door de raamschermen omhoog te doen, komt er natuurlijk licht binnen. Dit is handig wanneer er problemen ontstaan met het licht van het vliegtuig zelf. Daarnaast kan de crew dan beter zien of er buiten gevaar is, zoals brand aan de vleugels.

4. Waarom smaakt vliegtuigvoedsel nooit lekker?

Zelfs als je zelf eten zou meenemen, zal het niet zo lekker smaken als op de grond. Dit komt omdat je smaakpapillen in de war zijn. De druk van de cabine kan ervoor zorgen dat je 30% minder proeft, waardoor alles smakeloos lijkt.

5. Waarom moet je telefoon in vliegtuigmodus staan tijdens de vlucht?

Een telefoon kan storing veroorzaken bij de radio’s van de piloot. Dit kan leiden tot verwarring tussen de piloot en de luchtverkeersleiding.

6. Waarom mag je het toilet niet gebruiken tijdens het opstijgen of landen?

Wanneer er problemen ontstaan tijdens het opstijgen of landen, zijn er geen gordels in de wc die je beschermen. Daarnaast kun je in het toilet vast komen te zitten, waardoor je niet kunt vluchten als het nodig is.

7. Is turbulentie gevaarlijk?

Zelfs ernstige turbulentie is niet gevaarlijk. Het is wel heel oncomfortabel, maar het vliegtuig zelf is niet in gevaar. Het vliegtuig wordt beïnvloed door luchtstromingen, wat vergelijkbaar is met een boot die over golven vaart.

8. Moet je je gordel omhouden in de lucht?

Niet per se, alleen als het lampje ‘gordels om’ aan is. De hele vlucht je gordel omhouden is vooral handig voor onverwachte turbulentie, zodat je niet je hoofd stoot.

9. Wat gebeurt er als het vliegtuig wordt geraakt door bliksem?

Vliegtuigen zijn er op gebouwd om bliksem te doorstaan en het metaal van het vliegtuig zal je beschermen.

10. Waarom varieert de vliegtijd?

De reden dat een vlucht verschillende lengtes heeft, komt door kopwind en rugwind. Dit is eigenlijk hetzelfde als fietsen met wind tegen of wind mee.

11. Waarom staan vliegtuigvleugels omhoog gebogen?

Dit zorgt ervoor dat het vliegtuig aerodynamisch is. Er is zo minder weerstand waardoor het vliegtuig brandstofefficiënter is.

12. Waarom laten vliegtuigen sporen achter in de lucht?

Veel mensen denken dat deze sporen chemisch zijn, maar het is eigenlijk waterdamp. De oorzaak van lange of korte sporen, heeft te maken met de luchtvochtigheid. Hoe vochtiger de lucht, hoe langer het spoor zal zijn.

13. Waarom wordt de vliegafstand aangegeven met zeemijlen?

Tijdens het vliegen zijn er geen aangegeven wegen, dus je kunt weten waar je bent door lengte- en breedtegraad te gebruiken. Een zeemijl is één minuut in lengtebreedte, waardoor lange afstanden dus makkelijker te berekenen zijn.

14. Waarom hebben vliegtuigen rode en groene lichten op de vleugels?

Vliegtuigen hebben rode lichten aan de linkerkant en groene lichten aan de rechterkant. Wanneer twee vliegtuigen elkaar kruisen, kunnen ze dus zien welke kant ze op vliegen.

15. Waar zijn de flappen op de vleugels voor?

De flappen verhogen de weerstand, waardoor het vliegtuig langzamer vliegt. Dit is vooral belangrijk bij het landen.

16. Waarom hebben de raampjes kleine gaatjes?

De gaatjes zorgen ervoor dat de druk vermindert en er minder spanning op het buitenste raampje staat. Hoe dat precies zit, zie je hier!

17. Is het mogelijk om de nooddeuren te openen in de lucht?

Dit is onmogelijk, er staat zoveel druk op de deur dat hij niet eens open te krijgen is.

Bekijk ook deze: 13 ongemakkelijke situaties die je niet mee wilt maken tijdens een vliegreis.

Reageer op artikel:
17 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over het vliegen met een vliegtuig
Sluiten