Froot 10 jun 2016 Jeremy Houweling

15 nogal bijzondere creaties uit het dierenrijk

Dat er in onze oceanen vissen zwemmen die nogal creepy zijn, dat wisten we. Maar als je dacht dat dat het wel zo’n beetje was, dan heb je het mis. Er zijn tal van vreemde dieren op deze planeet… De ene gekker dan de ander, de ander juist ontzettend mooi. Zo is ook te zien in ons lijstje van 15 nogal vreemde, maar bijzondere dieren…

1. De Glaucus Atlanticus

Bgikzzm
u0y2URg
Dit rare beestje wordt ook wel de blauwe draak genoemd. Het is geen vis, maar een slakkensoort. Ze leven in de warme wateren. Zal de Pokémon genaamd Kyogre er op gebaseerd zijn?

2. De Pandamier

panda mier
Het zal je verbazen: Het is geen mier! Maar een wespensoort. De vrouwtjes van de pandamier hebben geen vleugels en lijken daarom verdacht veel op een mier. De steek van deze wesp is bijzonder pijnlijk. Gelukkig leven ze in Chili en niet in Nederland.

3. De Naakte Molrat

naakte molrat
Iedereen kent ze wel. Maar ken je ook de naakte versie van de mol? Het ‘prachtige’ knaagdier kan bijna niet zien. Hij oriënteert zich met zijn tast- en snorharen. Zijn tanden gebruikt hij naast het eten, ook voor het graven van tunnels in het woestijnzand in Oost-Afrika.

4. De Narwal

narwhal
De Narwal is een tandwalvis en behoort tot de familie grondeldolfijnen. Een bijzondere soort. Hij leeft in gebieden rondom de Noordpool. Helaas kan deze bijzondere zwemmer met vinnen van 30 tot 40 centimeter niet goed tegen de klimaatverandering.

5. De Blauwe Papegaaivis

blauwe parrotfish
L23a7Sd
Deze bijzondere blauwe vis komt voor in de Atlantische oceaan. Hij spendeert 80% van zijn leven aan het zoeken naar voedsel. Net zo bezig met eten als de mens dus 😉

6. De Japanse Spinkrab

japanse spinkrab
De naam zegt het al: Deze krab leeft in de wateren rondom Japan en heeft van zijn soort de grootste oftewel de langste poten. En mocht je willen zwemmen in de oceaan als je in Japan bent, geen zorgen: Deze krab leeft in een diepte van 200 tot 300 meter.

7. De Indiase paarse kikker

Indian purple frog
Dit bijzondere diertje leeft bijna heel zijn leven onder de grond. Hij komt alleen twee weken aan de oppervlakte om te paren…

8. De Koboldhaai

goblin haai
Deze haai leeft in de diepste wateren van onze oceanen. Over deze soort is nog vrij weinig bekend. Door zijn bijzondere uiterlijk wordt het dier ook wel een levend fossiel genoemd.

9. De Aye-Aye oftewel het vingerdier

Aye-Aye
Het vingerdier is de grootste nachtactieve lemuur en leeft uitsluitend op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Zijn bijzondere naam heeft het beestje te danken aan zijn opvallende lange middelvingers.

10. De Babiroessa

babirusa
Ze worden ook wel hertzwijnen genoemd. ‘Babiroessa’ is een samenstelling van de woorden ‘babi’ (varken) en ‘rusa'(hert). Ze leven in de regenwouden van Indonesië en kunnen goed zwemmen.

11. De reuzenpissebed

giant isopod
Dit is de grootste pissebed die bekend is. Het is een kreefachtige en het griezelige dier leeft in de diepe wateren van de Atlantische Oceaan. Daar leven ze waarschijnlijk met grote aantallen. Brr…

12. De Grimpoteuthis oftewel de ‘Dombo Octopus’

Eg0TQMn
Dumbo octopus
Dit schattige diertje is toch om op te vreten? Nou ja, niet letterlijk… Het is maar goed ook dat het in de diepzee leeft. Anders zouden heel veel mensen met het diertje op de foto gaan. En of dat nou zo fijn is…

13. De Boomadder

Bush viper
Nee, het is niet de adder die in Nederland voorkomt. Deze giftige slang leeft in de tropische regenwouden van Afrika. Overdag zal je hem daar niet vaak tegenkomen, want het is een echte nachtjager. Zijn bijzondere uiterlijk doet ons een beetje denken aan een draak. En dat is een compliment aan het adres van deze kille moordenaar.

14. De Roodlippige Vleermuisvis

1Lgzoob
naleLOA
Deze vis leeft rondom de Galapachos Eilanden. Een grappig feitje: Hij is een hele slechte zwemmer, maar hij heeft zichzelf wel leren lopen.

15. Cantors reuzenweekschildpad

cantor's giant soft shelled turtle

Ons laatste prachtdier kan wel een schildlengte van 2 meter halen, al zijn dat wel uitzonderingen. Het is dan ook de grootste soort schildpad uit de familie weekschildpadden. Daarnaast is deze soort erg plat vergeleken met de meeste schildpadden. Hij leeft vooral landinwaarts in langzaam stromende wateren, maar hij is ook in zee waargenomen.

Bekijk ook: 22 te schattige babydieren die je gegarandeerd opvrolijken

piglet1-560x372
[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Reageer op artikel:
15 nogal bijzondere creaties uit het dierenrijk
Sluiten