Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 15 jun 2017

15 juni: Dit gebeurde er vandaag in het verleden

Iedere dag delen we met jou een positieve, verrassende of bijzondere gebeurtenis die op deze dag in de geschiedenis plaatsvond. Gebeurtenissen die in ons geheugen staan gegrift of juist gebeurtenissen die zijn vergeten of ons compleet zijn ontgaan. En vandaag is dat…

Vandaag is het 265 jaar geleden dat de Amerikaanse Benjamin Franklin op 15 juni 1752 de bliksemafleider uitvond. Wellicht heb je wel eens van de bekende Benjamin Franklin gehoord of heb je hem zelfs wel eens gezien: hij staat met zijn portret op het 100 dollar biljet van de Verenigde Staten. Het is lastig om kort samen te vatten wat Benjamin Franklin allemaal deed: hij was namelijk echt een multitalent. Hij was schrijver, wetenschapper, politicus en boekdrukker. Hij is tegenwoordig een nationaal icoon van de Verenigde Staten.

Rond 1752 was Benjamin één van de rijkste mannen in Pennsylvania. Hij stopte met werken en ging zich voornamelijk richten op zijn hobby: de wetenschap. Zijn bekendste ontdekking is de bliksemafleider. Hij ontwikkelde een eigen theorie over elektrische lading en wilde deze vervolgens testen. Benjamin liet tijdens een onweersbui een vlieger aan stroomdraad op tot in de wolken. Op het moment van bliksem sloegen er vonken uit de onderkant van de kabel en daarmee bewijs hij dat bliksem een vorm van elektriciteit is. Binnen korte tijd werd zijn idee toegepast op veel Amerikaanse en Europese gebouwen.

Lees ook: De man die 7 (!) keer getroffen werd door bliksem

En wat gebeurde er morgen in het verleden? Je ziet het morgen op Froot!

Reageer op artikel:
15 juni: Dit gebeurde er vandaag in het verleden
Sluiten