15 van de beste documentaires die op Netflix staan

15 van de beste documentaires die op Netflix staan

Als je een abonnement bij Netflix hebt lopen, dan weet je precies wat wij bedoelen als we zeggen dat Netflix soms best onoverzichtelijk kan zijn. Je kent het vast wel. Op een avondje waar je niets anders hebt gepland dan rustig een filmpje te kijken, krijg je precies nul films te zien die jouw interesse wekken. Voordat je het weet, is je avond al bijna voorbij voor je uiteindelijk de juiste film, serie of documentaire hebt gevonden.

Met dit in gedachten, hebben wij voor jou Netflix omgespit om de parels uit de massa te vissen. Zo hebben we eerder al een aantal tophorrorfilms op een rijtje gezet. Maar vandaag focussen we ons op de documentaires. Zorg dat je deze 15 prachtige docu’s hebt gezien. Ze zijn het meer dan waard en voordat je het weet hebben we een nieuwe lijst met parels voor je klaar liggen.

1. Twinsters (2015) – 7,6

Samantha & Anaïs leren elkaar per toeval kennen via social media en lijken ontzettend veel op elkaar. Ondanks dat ze beiden op een ander continent wonen, geloven ze dat ze een tweeling zijn. Ze zijn op precies dezelfde dag geboren en komen allebei uit Zuid-Korea. De documentaire volgt hun ontdekkingstocht.

2. Blackfish (2013) – 8,1

De orka Tilikum heeft voor drie doden gezorgd, waaronder een orkatrainster. Deze documentaire laat de consequenties zien van het gevangen houden van orka’s, voor zowel de mensen als de orka’s zelf.

3. Amanda Knox (2016) – 7,0

De Amerikaanse uitwisselingsstudente Amanda Knox verblijft in Italië, waar zij wordt verdacht van de moord op een andere studente. In deze documentaire vertelt de veelbesproken Amanda haar kant van het verhaal.

4. Alive Inside (2014) – 8,2

Maatschappelijk werker Dan Cohen, oprichter van Music & Memory, laat zien wat muziek kan doen met mensen die lijden aan geheugenverlies. De documentaire brengt in beeld wat muziek voor effecten teweegbrengt. Een ontroerende documentaire!

5. Cowspiracy (2014) – 8,4

Volg de reis van een milieu-activist die op zoek gaat naar de waarheid achter een aantal klimaatvraagstukken.

6. The 13th (2016) – 8,2

Deze documentaire bespreekt het hoge percentage Afro-Amerikaanse mensen dat in de Amerikaanse gevangenis zit en legt daarmee een link met slavernij.

7. Hoop Dreams (1994) – 8,3

Hoop Dreams volgt het verhaal van twee Afro-Amerikaanse jongens uit Chicago die graag basketbalspeler willen worden. Daarbij ondervinden ze verscheidene problemen. De documentaire is al relatief oud, maar wordt nog steeds ontzettend goed beoordeeld.

8. The September Issue (2009) – 7,0

Het septembernummer van Vogue uit 2007 woog bijna 3 kilo en was toen de grootste uitvoering van een tijdschrift ooit. De documentaire volgt eindredacteur Anna Wintour en haar team bij het maken van het tijdschrift.

9. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (2015) – 8,1

Deze documentaire geeft je een kijkje in de bizarre wereld van de mysterieuze ‘religie’ Scientology.

10. DMT: The Spirit Molecule (2010) – 7,3

DMT is een zeer krachtige psychedelische drug en toch maken mensen en dieren het automatisch in hun eigen lichaam aan. Deze documentaire verkent de historie van dit interessante stofje. De presentatie ligt in handen van comedian en televisiepresentator Joe Rogan.

11. Being Elmo: A Puppeteer’s Journey (2011) – 7,7

Deze documentaire wordt verteld door Whoopi Goldberg en volgt de carrière van poppenspeler Kevin Clash, de man met de zachte stem achter het harige rode monster Elmo uit Sesam(e )straat.

12. The Square (2008) – 8,1

Deze documentaire – bekroond met 3 Emmy’s en in 2014 genomineerd voor de Oscar voor Beste documentaire – gaat over de Egyptische revolutie en neemt de kijker mee in het emotionele drama van jongeren in de straten van Caïro die hun vrijheid opeisten om een gewetensvolle samenleving te creëren.

13. The Blue Planet (2001) – 9,0

David Attenborough vertelt over de diepgaande verkenning van de onderzeewereld, van het bekende naar het onbekende. Alle geheimen van de zee worden onthuld.

14. Virunga (2014) – 8,3

In de bosrijke diepten van Oost-Congo ligt het nationaal park Virunga, een van de meest biodiverse plaatsen ter wereld en de thuisbasis van de laatste berggorilla’s. Hier riskeert een omstreden team van parkrangers, dat bestaat uit onder andere een Belgische prins en een ex-kindsoldaat, hun leven om dit UNESCO-werelderfgoed te beschermen tegen gewapende rebellen, stropers, en een bedrijf dat de rijke natuurlijke hulpbronnen van Congo probeert te ontfutselen.

15. Growing Up Wild (2016) – 7,6

Volg het leven van vijf verschillende jonge wilde dieren die samen met hun familie moeten overleven in de natuur. Het is een Disneyproductie, dus de film is ook leuk en interessant voor de jonge kijkers onder ons.

Kijk je liever horrorfilms op Netflix?

Daar hebben we ook een mooi lijstje van samengesteld. Je checkt ze hier!