Froot 7 jul 2017 Sissy Westerhuis

14 dingen die je kunt doen om het je hond wat makkelijker te maken met de zomerhitte

Honden en zomer: Twee zaken waar we dolblij van worden. Toch is de zomer niet het allerfijnste seizoen voor onze harige (en minder harige) vrienden: zomer betekent hitte, warme straten en de schaduw opzoeken.

Froot schakelde daarom de hulp in van Natasja Koning van de Kennemer Hondenschool om eens te bekijken wat je dan het allerbest kunt doen om je viervoeter een fijne zomer te bezorgen. Natasja heeft tal van tips dus laten we gauw beginnen:

1. Ga vroeg de deur uit!

Laat je hond in de vroege ochtend uit, of laat in de avond. Dan zijn de temperaturen het best te doen.

2. Laat die fiets maar staan…

Je kunt maar beter niet gaan fietsen met je hond als de temperaturen boven de 18 graden stijgen, dat is voor een hond te inspannend. Ook sportactiviteiten met de hond kun je beter achterwege laten.

3. Spreekt voor zich (hopelijk): laat je hond niet in de auto achter

Helaas gebeurt het nog steeds dat mensen hun hond in de auto achter laten. Dit experiment laat zien waarom je dat nooit moet doen.

4. Zorg dat de hond overdag rust krijgt met de hitte

Rennen, springen, vliegen en sjezen is iets wat jij zelf waarschijnlijk ook liever niet doet in de warmte. En je hond vindt het ook maar niks!

5. Honden met korte neusjes, honden op leeftijd en honden die ziek zijn hebben het snel warm

Ze hebben eigenlijk al een achterstand, en dan wordt ook nog eens warm. Aiaiaii… wat een pech. Van lekker in de schaduw liggen met een bak water in de buurt zullen ze het meest genieten.

6. Geef verkoeling in de vorm van water via de bek, de poten en de buik

Wist je dat de hond zijn warmte kwijt raakt door te hijgen, dus via de bek. Ook via de poten kan een hond ventileren, dus die mogen ook koel blijven.

7. Leg géén natte doeken over de rug

Hoe goed je het ook bedoelt, en hoe lief je ook wil zijn: dit is eigenlijk niet zo prettig. Het gaat namelijk broeien. Jakkie!

8. Doe geen koelband om de nek. Ook dit kan gaan broeien op de vacht

Wil je dan toch graag verkoeling bieden zonder er een waterpaleis van te maken? Dan kun je een koelmat neerleggen, dat is wel weer prettig. Een natte handdoek is ook mogelijk, mits je er voor zorgt dat deze geregeld ververst wordt.

9. Laat de hond (‘s morgens of ‘s avonds) spelletjes doen waarbij hij kan zoeken naar een snoepje in een bak water

Deze truc kun je natuurlijk ook doen met een kinderzwembad, da’s extra moeilijk. Laat bakjes drijven met een snoepje er in, of laat een klein laagje water in de bak lopen. De hond moet het met z’n bek kunnen pakken zonder koppie onder te hoeven gaan. Ook mag het niet te veel inspanning geven. Let op: vijf minuten van dit soort spellen staat gelijk aan een uur wandelen.

10. Gaan jullie op vakantie naar een warm land?

Zorg dan voor rust overdag en laat je hond in de schaduw liggen. Oververhitting zit in een klein hoekje. Ook zijn de meesten de hoge temperaturen van het buitenland niet gewend.

11. Let op het asfalt!

Kun je er zelf niet met blote voeten op lopen, dan kan je hond dat ook niet.

12. Laat je hond overdag niet zwemmen

De meeste honden zullen gaan rennen als ze het water uitkomen en er moet juist rust zijn met dit warme weer. Bewaar dit voor de vroege uurtjes. Let trouwens ook op eventuele blauwalg met warm weer. Hier kan je hond heel erg ziek van worden!

13. Naar het strand? Kies nog steeds voor de vroege uurtjes!

Het zand wordt heet! Ook al ligt de hond in de schaduw, je hebt te maken met weerkaatsing waardoor het zand heet blijft. De hond kan dan nog steeds niet zijn warmte kwijt. Ook zal de hond eerder geneigd zijn om het zoute zeewater te drinken, wat ook heel slecht is, zeker als ze te veel binnen krijgen.

14. Is het toch te warm geweest?

Als de warmte de hond toch te veel is geworden dan is het van belang om de hond langzaam te koelen, via bek, buik en poten. Zijn temperatuur is hoog en dat mag niet met een klap ijswater afkoelen. Dat moet echt langzaam gebeuren, anders is dat zelfs dodelijk. Bel de dierenarts voor de juiste informatie. Ook het spoednummer kun je gebruiken als de praktijk van de dierenarts gesloten is.

Heb je nog een beetje moeite met het begrijpen van je hond? Check dan even deze illustraties!

Reageer op artikel:
14 dingen die je kunt doen om het je hond wat makkelijker te maken met de zomerhitte
Sluiten