Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 12 okt 2016

14 foto’s die een enorme indruk hebben achtergelaten op de mensheid

De geschiedenis van de wereld is enorm en blijft maar groeien (zoals nu en…. nu!). Daardoor kan het makkelijk zo zijn dat we soms dingen over het hoofd zien, of simpelweg vergeten. De beelden hieronder zijn een herinnering aan de bijzondere momenten die een enorme indruk hebben gemaakt op de mensheid.

1. Het vieren van het einde van de Tweede Wereldoorlog

Het moment waarop Japan zich overgaf, was ook het moment waarop WOII ten einde kwam. Het fenomeen heet ook wel VJ-Day: Victory Over Japan. Deze foto is gemaakt in de Franse hoofdstad Parijs.

2. Pele met fans bij World Cup 1966 in Engeland

Edson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pele, deelt voor Goodison Park handtekeningen uit voor het duel tussen Brazilië en Hongarije.

3. Adolf Hitler 15 jaar voor WOII

Deze foto is gemaakt in 1924, toen de destijds 35-jarige Oostenrijker even poseerde bij een auto. Vlak voor deze foto werd gemaakt, dicteerde hij Mein Kampf, schrijft Kid Bentinho.

4. Elvis Presley met fans in Duitsland, 1959

Tja, en wat is er nou een betere ondergrond om een handtekening te zetten dan het hoofd van een jochie? Elvis Presley was op deze foto ongeveer 24 jaar oud.

5. Coca-Cola truck in 1910

Inmiddels kennen we Coca-Cola allemaal. Het frisdrankmerk is wereldwijd bekend en zelfs hun reclames – waar de kleine auto’s nu vervangen zijn door gigantische vrachtwagenes – kent iedereen.

6. Het moment waarop de eerste computer werd bezorgd in Norwich City, 1957.

Op deze foto zie je hoe de gemeente van Norwich als eerst een computer krijgt. De stad had een vooruitstrevende burgemeester die graag technologie wilde toepassen in de administratieve tak van zijn werk. In februari 1957 werd de computer afgeleverd en in april 1957 werkte het apparaat. Dat werd gevierd met een demonstratie van het apparaat.

7. De opening van Disney World in 1955

17 juli 1955: enorme files, kapotte attracties, tekort aan eten en te weinig water. Dat klinkt als de dag waarop Disneyland in het Amerikaanse Anaheim voor het eerst open was. Het was die dag bijna 40 graden en bij iedere opening gaat wel eens wat mis. De werknemers noemden het ‘zwarte zondag’. En de toegangsprijs? Dat was toen nog een lachertje: Voor volwassenen 1 dollar, voor kinderen 50 cent. Kijk voor meer beelden en info in ons eerdere artikel over de opening van Disney.

8. Paul McCartney en Mick Jagger, 1967

Twee Britse muzikanten van verschillende bands: The Beatles en The Rolling Stones. De twee zaten in de trein van Euston naar Bangor.

9. Apollo 16 crew in 1972

Apollo 16 was de vijfde missie van het Project Apollo waarbij op de maan werd geland. De bemanning bestond uit John W. Young (commandant), Charles Moss “Charlie” Duke, Jr. (piloot maanlander) en Thomas K. Mattingly (piloot commando-module). De landing liep overigens bijna op een ramp uit. Tijdens de laatste meters was het zicht nihil door opstuivend maanstof (door de gassen uit de daalmotor). Na de landing bleek dat één poot slechts drie meter naast een diepe krater was geland. Pfieuw!

10. Lenin en Stalin in 1922.

Lenin was de revolutionaire, eerste Russische leider van de Sovjet-Unie en werd ook naamgever van het leninisme. Twee jaar nadat deze foto werd gemaakt volgde Stalin Lenin op, maar eigenlijk vond Lenin hem niet zo aardig als op de foto het geval lijkt te zijn. In 1923 schrijf Lenin dat er een vervanger voor Stalin moest worden gevonden, omdat hij te grof was: “Hij moet toleranter, loyaler, beleefder en attenter voor zijn kameraden zijn, minder grillig, enzovoorts.”

12. Tasman Bridge disaster, 1975.

De Tasman Bridge in Australië ging in 1964 open. De vierbaans weg, op 60 meter hoogte, werd gebruikt als autoweg. Op 5 januari 1975 stortte twee pieren in waardoor 127 wegdek naar beneden viel. Vier auto’s reden het gat in en belandden in de rivier. In totaal kwamen er 12 mensen om het leven bij dit ongeluk.

13. Twee jongedames hebben een intiem momentje tijdens een concert van The Beatles in 1964

Vroeger zat men nog bij concerten. En niet voor iedereen was het een succes, aan de vrouw vooraan te zien.

14. Marilyn Monroe, 1962

Deze foto is slechts enkele weken voor haar overlijden gemaakt. Bert Stern maakte het portret in opdracht van Vogue.

15. St Paul’s Cathedral tijdens de London Blitz in 1940

Tussen september 1940 en mei 1941 werd de Britse hoofdstad 71 keer getroffen tijdens The Blitz. De Duitsers vielen aan en ook grote steden als Manchester, Liverpool en Coventry werden in die periode zwaar gebombardeerd. Londen werd zelfs 57 nachten achter elkaar aangevallen door de Duitsers.

Bekijk ook > 33 bijzondere historische foto’s van opmerkelijke gebeurtenissen

Reageer op artikel:
14 foto’s die een enorme indruk hebben achtergelaten op de mensheid
Sluiten