Mark
Mark Froot 28 mei 2014

14 bijzondere feitjes over eten die je waarschijnlijk nog niet kende

Feitjes. Bij Froot kunnen we er niet genoeg van krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat een aardbei een schijnvrucht is? Of dat spruitjes meer vitamine C bevatten dan sinaasappelen? In de nieuwe serie Froot Feitjes leggen we mythen onder de loep en leggen we uit waar sommige fabels vandaan komen.

Bekijk hier ook de vorige serie feitjes over dieren.

Nederland is van oudsher een exportland. Vooral vanuit de agrarische sector worden veel goederen naar het buitenland verscheept.

In sommige biersoorten zit een ingrediënt dat vislijm heet. Dit is een stof die wordt verkregen uit gedroogde zwemblazen van vissen. Het wordt in bier gebruikt om de kleur helderder te maken.

Witte chocolade is een uitzondering in het chocoladeschap. Volgens sommigen is het zelfs officieel geen chocolade. Er zit namelijk geen cacaopoeder maar cacaoboter in de witte variant.

Als je chocola eet, komt een stofje vrij dat endorfine heet. Endorfine is een neurologische stof die voor een blij en gelukkig gevoel zorgt.

In spruiten zit vitamine A, B1, C, kalium, magnesium, fosfor en vezels. Per 100 gram spruitjes bevatten spruitjes 150 milligram vitamine C. Dat is zo’n 2 tot 3 keer zoveel als hetzelfde gewicht aan sinaasappelen.

Salie werkt ontsmettend en kan ontstekingen remmen. Het wordt ook wel verwerkt in tandpasta.

Deze heerlijke smaakstof komt oorspronkelijk uit Mexico maar inmiddels is het eiland Madagaskar ook een grote leverancier van vanille waaronder de zogeheten Bourbon Vanille de Madagaskar; een variant die ook wel ‘het zwarte goud’ wordt genoemd.

De komkommerfamilie is een familie van tweezaadlobbige planten. Onder deze familie vallen onder andere de meloen, de reuzenpompoen en dus ook de komkommer.

Deze twee feitjes komen voort uit het feit dat knoflook al sinds mensenheugenis geroemd wordt om zijn helende eigenschappen. Zo gaat het verhaal dat het overleven van de pestepidemie in Frankrijk toegeschreven werd aan het gebruik van knoflook.

Er is sprake van een schijnvrucht, als een plant zo op het oog een vrucht vormt, die bij plantkundige bestudering geen echte vrucht blijkt te zijn. Andere voorbeelden van schijnvruchten zijn de aardbei, vijg, ananas en de beukennoot.

De sierlijk gebogen bloem van de cranberryplant lijkt op de nek van een kraanvogel. Kraanvogel noemt men in het Engels een Crane. Dat is uiteindelijk verbasterd naar cran.

Rond het jaar 1839 spoelden na een schipbreuk, vaten gevuld met cranberry’s aan op Terschelling. De vaten werden uiteindelijk leeggegooid in de duinen waardoor de cranberry, die oorspronkelijk dus alleen in Noord-Amerika te vinden is, plots in Nederland verscheen.

Jep. Kwark is gewoon een hele verse vorm van kaas. In Frankrijk wordt kwark dan ook fromage frais, of verse kaas, genoemd.

Reageer op artikel:
14 bijzondere feitjes over eten die je waarschijnlijk nog niet kende
Sluiten