Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 11 feb 2017

13 van de allerkleinste diersoorten ter wereld

Altijd al benieuwd geweest naar de kleinste dieren op onze wereldbol? Of vind je kleine dieren gewoon sowieso al ontzettend schattig, in wat voor vorm dan ook? Dan hebben we hieronder speciaal voor jou een collectie samengesteld van een aantal van de kleinste diersoorten ter wereld.

1. Erwtenkrabbetje

Dit kleine diertje kun je misschien wel eens tegenkomen tijdens een strandwandeling. Het erwtenkrabbetje leeft namelijk aan de Nederlandse en Belgische kust.

2. Fennek Vos

De fennek vos is de kleinste vos van alle vossensoorten, met tegelijkertijd de grootste oren van alle vossen (die wel 15 cm lang worden). De vos zelf wordt maar 25 tot 49 cm groot.

3. Kitti’s varkensneusvleermuis

Dit vleermuisje behoort tot de allerkleinste vleermuissoort en is waarschijnlijk het allerkleinste zoogdier dat rondvliegt op aarde. Het beestje weegt slechts 2 gram en wordt maar 29 tot 33 millimeter lang.

4. Eleutherodactylus iberia

De Eleutherodactylus iberia is de kleinst bekende kikker van het noordelijk halfrond en wordt slechts 10 millimeter lang.

5. Dwerginktvis

Deze kleine inktvisjes hebben buiten schattig zijn nog een extra functie: ze geven licht! In hun lichaam groeit namelijk een lichtgevende bacterie.

6. Dwergzijdeaapje

Het dwergzijdeaapje wordt 14-16 cm groot (exclusief de staart van 15-20 cm) is een van de kleinste primaten en zelfs de kleinste aap ter wereld.

7. Salpingotulus michaelis

Een ingewikkelde naam voor dit kleine muisje. Hij behoort tot de familie van Jerboa’s, ook wel springmuizen genoemd.

8. Brookesia micra kameleon

Deze kameleon leeft op Madagaskar en is met een lengte van 16 millimeter (vrouwtjes worden 20 millimeter) de kleinste kameleonsoort.

9. Wimperspitsmuis

De wimperspitsmuis is slechts 35-52 millimeter lang en is hiermee een van de kleinste zoogdieren ter wereld. Het beestje weegt slechts 1,5 tot 2,5 gram.

10. Borneodwergolifant

Doordat de borneodwergolifant geïsoleerd leeft van andere ondersoorten konden ze kenmerken ontwikkelen die andere Aziatische olifanten niet hebben. Ze zijn hierdoor kleiner, hebben grotere oren, een langere staart en rechtere slagtanden.

11. Tetracheilostoma carlae

12. Dwergantilope

13. Irukandji Kwal

Ook al is deze kwal ontzettend moeilijk te zien, pas toch maar goed voor hem op! Deze piepkleine kwal is volgens veel wetenschappers het giftigste dier op aarde. De kwal leeft in het Groot Barrièrerif in Australië.

Meer weten over dieren? Lees dan ook even dit artikel over de vreemdste dieren ter wereld.

Reageer op artikel:
13 van de allerkleinste diersoorten ter wereld
Sluiten