13 interessante feitjes over zoenen waar je nog niet van af wist

We kunnen ons voorstellen dat je tijdens een lekkere zoenpartij jezelf heus niet zal afvragen welke gezichtsspieren je hiervoor allemaal gebruikt, of waar de oorsprong van het zoenen nou eigenlijk ligt. Maar toch is het wel leuk om dit te weten. Daarom hebben we 13 interessante feitjes over zoenen voor je op een rijtje gezet:

1.

Laten we meteen met het beste nieuws beginnen: Zoenen is goed voor je. Om maar even een aantal voordelen te noemen:

Het vermindert huidaandoeningen en vlekken en het gaat tandbederf tegen omdat het extra speeksel dat door zoenen in je mond komt helpt je mond te reinigen.

Wil je calorieën verbranden, dan zit je met zoenen ook goed: Eén minuut zoenen kan 26 calorieën verbranden.

En doe je het regelmatig, dan kan zoenen er zelfs voor zorgen dat je een paar jaar langer leeft. Er is zelfs een onderzoek dat beweert dat mannen die hun vrouw elke ochtend kussen voor ze naar werk gaan wel vijf jaar langer leven.

2.

Minder leuk: Door te zoenen verspreid je bacteriën en krijg je ook een hoop bacteriën binnen. En met een hoop bedoelen we zo’n 80 miljoen (!) bacteriën per zoenpartij. Of dat een slechte zaak is? Niet per se. Sterker nog: zoenen is goed voor je afweersysteem. Meer hierover lees je hier.

3.

De langste filmkus zat in de film Elena Undone (2010), waarin je de actrices Necar Zadegan en Traci Dinwiddie 3 minuten en 23 seconden lang zag zoenen.
giphykissingelena

4.

Gemiddeld besteden we twee weken van ons leven aan zoenen. Dat is omgerekend 336 uur.

5.

De langste échte kus was tussen het Thaise koppel Ekkachai en Laksana Tiranarat. Zij zoenden in 2011 46 uur, 24 minuten en 9 seconden achter elkaar. Jep, dat is bijna 2 dagen lang…

6.

Er bestaan in de Verenigde Staten een aantal opmerkelijke regels en wetten wat betreft zoenen. Zo is het in de Amerikaanse Indiana voor mannen met snorren verboden om mensen te zoenen. (Ieder ander levend organisme is kennelijk wel toegestaan?) In Logan County (Colorado) is het voor mannen verboden om slapende vrouwen te zoenen. En in Hartford (Connecticut) mogen mannen hun vrouwen op zondag helemaal niet zoenen.
kissinggif

7.

Net als sneeuwvlokken en vingerafdrukken is geen enkele zoen hetzelfde.

8.

Er bestaat een theorie die beweert dat zoenen is ontstaan toen moeders met de mond het voorgekauwde eten doorgaven aan hun kinderen om ze te voeden. Dat is dan weer een stuk minder romantisch…
baby-17327_1920

9.

Maar er is ook een theorie die beweert dat zoenen een geëvolueerde vorm is van het ruiken aan elkaar om er achter te komen of iemand biologisch gezien wel geschikt voor je is.

10.

Wanneer je het over een ‘French Kiss’ hebt, heb je het over een tongzoen. Deze term komt uit het Victoriaanse tijdperk en verscheen in het boek Private Lindner’s Letters: Censored and Uncensored tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er werd gedacht dat Fransen experts waren in gepassioneerde romances. In Frankrijk wordt de French Kiss overigens ‘baiser amourex’ (liefdes kus) of ‘baiser avec la langue’ (kus met de tong) genoemd.
kissinggif2

11.

Waar je bij een gewone kus slechts twee spieren in je gezicht gebruikt, gebruik je met een tongzoen alle 34 spieren in je gezicht.

12.

De eerste kus tussen twee verschillende etniciteiten op televisie was in een aflevering van Star Trek in 1966. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Spock en Lt. Uhura met elkaar zouden zoenen, maar volgens actrice Nichelle Nichols zei Bill Shatner: ‘Oh nee! Als iemand met Nichelle gaat zoenen, dan ben ik het!’. Dus herschreven ze het script. De reacties op de kus waren erg positief.

13.

Iedereen weet dat ‘x’ in geschreven vorm voor ‘kus’ staat. Maar waarom eigenlijk? De oorsprong gaat verder terug dan je waarschijnlijk had gedacht. In de Middeleeuwen, voordat de meenste mensen konden lezen of schrijven, schreven ze hun naam door middel van een ‘x’ en kusten daarna het teken om hun oprechte bedoelingen te tonen. Sindsdien staat ‘x’ dus voor ‘kus’.

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken![/likebutton]

Reageer op artikel:
13 interessante feitjes over zoenen waar je nog niet van af wist
Sluiten