Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 21 jul 2017

12 vreemde gebruiken die vroeger heel normaal waren bij het opvoeden van baby’s

Vroeger was alles anders. Maar of vroeger ook beter was, is nog maar de vraag. Mensen verzonnen de gekste dingen, zoals deze 7 vreemde schoonheidsproducten. Ook bij het verzorgen van baby’s hielden mensen er gekke gewoontes op na. Wij bespreken 13 eigenaardigheden waarvan men vroeger geloofde dat het goed was voor hun baby’s.

1. In 1928 raadde een psycholoog aan om ter begroeting handen te schudden met je baby in plaats van je kindje te knuffelen of kussen


Jarenlang werden mensen gewaarschuwd om hun kinderen niet te veel aan te raken, omdat de baby’s dan besmet zouden raken met bacteriën. Psycholoog John Watson schreef zelfs in zijn boek ‘Psychological Care of Infant and Child’: “Knuffel en kus je kind nooit en laat hem niet op schoot zitten. Als het nodig is, kus je baby dan op het voorhoofd. Schud ‘s ochtends de handen als begroeting. Geef ze een klopje op hun hoofd als ze iets goeds hebben gedaan.”

2. In de negentiende eeuw bestond er voor huilende baby’s een medicijn dat alcohol, cannabis, morfine en chloroform bevatte

In 1840 ontdekte mevrouw Winslow dat baby’s stopten met huilen wanneer je ze een aantal verdovende middelen voerde (wat vreemd!). Ze creëerde Mrs. Winslow’s Soothing Syrup en het was een hit! In 1911 werd door de Amerikaanse Medische Associatie aangegeven dat het middel slecht was voor de kleintjes maar het product werd pas in 1930 uit de schappen gehaald.

3. Parijs heette ooit ‘de stad zonder baby’s’ omdat de meeste pasgeborenen op het platteland borstvoeding kregen


In de achttiende eeuw was het populair om niet zelf je kind borstvoeding te geven, maar een ander dat te laten doen. Rond het jaar 1780 werden bijna 20.000 baby’s uit Parijs door een andere moeder gevoed. Maar dat was niet het enige, een dat, drie op de vier baby’s werden daarvoor naar het platteland gestuurd. Dat zorgde voor de dubieuze bijnaam van Parijs.

4. Spenen werden vroeger in honing of suikerwater gedoopt omdat dit kalmerend werkte

De speen een zoete smaak geven was gewoonlijk in de twintigste eeuw om de kleintjes te kalmeren. Door de gebitsproblemen van toen zijn sommige mensen nog steeds behoedzaam met spenen.

5. Voordat babyflesjes waren uitgevonden, dronken kinderen melk uit koehoorns

Het drinken uit koehoorns was vooral populair in de middeleeuwen.

6. De oude Grieken voerden hun baby’s wijn


Een Griekse dokter, Soranos of Ephesus, schreef voor dat baby’s van zes maanden of ouder half vloeibaar voedsel moesten eten. Dit waren bijvoorbeeld stukjes brood doorweekt met melk of wijn.

7. In de oudheid werden baby’s gezouten, zoals bij vlees wordt gedaan, om ze een harde huid te geven


Het zouten deden ze door de baby’s snel onder te dompelen in zout water voordat ze werden ingewikkeld.

8. Het inwikkelen van de baby’s werd superstrak gedaan

In middeleeuws Europa werden baby’s zo strak ingewikkeld dat ze hun hoofd niet meer konden bewegen. Zo was het makkelijker om de baby’s in de gaten houden; ze konden immers niet bewegen. Ook waren mensen bang dat baby’s een rare vorm zouden aannemen wanneer ze niet strak werden ingewikkeld.

9. Tot aan de twintigste eeuw werden baby’s vaak gevoed door veedieren, zoals geiten


Allerlei dieren werden gebruikt voor het voeden van baby’s, maar voornamelijk geiten waren populair. Vaak werden de baby’s bij de dieren geplaatst zodat ze direct uit de uiers konden drinken. Het schijnt ook de dat de geiten na een tijd ‘hun baby’s’ herkenden en naar ze toe renden wanneer de baby huilde.

10. Baby’s droegen in de middeleeuwen geen luiers maar liepen naakt rond

De kinderen die wél luiers droegen, werden bijna nooit verschoond en dat zorgde voor veel vieze babybilletjes.

11. In ziekenhuizen waren dokters en verpleegsters zo behoedzaam met het aanraken van baby’s dat ze de baby’s voedden zoals dieren in een kooi


De baby’s kregen flesvoeding zonder enig menselijk contact.

12. Rond 1930 waren babykooien in de mode

Hoe gek het ook klinkt, babykooien waren vroeger populair. Mensen die in de stad woonden en hun baby wat frisse lucht wilden geven, hadden een babykooi aan de zijkant van hun appartement.

Lees ook: Waarom het juist goed is in je neus te peuteren (en het op te eten!)

Reageer op artikel:
12 vreemde gebruiken die vroeger heel normaal waren bij het opvoeden van baby’s
Sluiten