Froot 8 jul 2017 Kirsten Beukers

11 tekenfilmkarakters die zijn gebaseerd op bestaande personen

Tekenfilmkarakters kunnen zoveel menselijke trekjes vertonen dat ze een eigen leven lijken te leiden. Dat is ook niet zo gek, want de karakters zijn vaak ook écht gebaseerd op bestaande personen. Bepaalde gelaatstrekken of bewegingen van echte mensen (vaak beroemdheden) worden gebruikt ter illustratie van een tekenfilmkarakter. En soms ook hun stemmen!

Hoewel sommige beroemdheden ook samenwerkten met illustrators om te helpen de karakters tot leven te brengen, waren anderen niet altijd op de hoogte dat ze als model zijn gebruikt. In dit artikel staan 11 tekenfilmkarakters die gebaseerd zijn op bekende en minder bekende personen. Zie jij de gelijkenissen?

1. Pocahontas – Irene Bedard

De native American actrice Irene Bedard is niet alleen de stem van Disney karakter Pocahontas, ook was zij een grote inspiratie voor het uiterlijk van het karakter.

2. Ursula (De Kleine Zeemeermin) – Harris Glenn Milstead

Het prototype voor de kwaadaardige Ursula uit de film De Kleine Zeemeermin was de Amerikaanse acteur Harris Glenn Milstead met zijn vrouwelijke typetje genaamd Divine.

3. Ariel (De Kleine Zeemeermin) – Alyssa Milano

De uiteindelijke versie van de Disney zeemeermin Ariel is gebaseerd op de Amerikaanse actrice Alyssa Milano. Zij was 16 jaar oud toen de film in première ging, net zo oud als Ariel.

4. Shrek – Maurice Tillet

Het gerucht gaat dat Maurice “The French Angel” Tillet, een Franse worstelaar van Russische afkomst, de inspiratie was voor Shrek. Het is nooit bevestigd, maar de twee hebben veel overeenkomsten. Maurice leed aan de ziekte acromegalie, een ziekte waarbij je te veel groeihormoon produceert. Het gezicht van Maurice veranderde aanzienlijk door de ziekte, maar zelf maakte hij daar vaak grappen over.

5. Aladdin – Tom Cruise

In eerste instantie zou Michael J. Fox de inspiratie voor Aladdin zijn, maar uiteindelijk werd toch gekozen voor Tom Cruise. De broek van Aladdin toonde overigens per ongeluk veel overeenkomsten met de bekende wijde broeken van MC Hammer.

6. Edna Mode (The Incredibles) – Edith Head

Modeontwerpster Edna Mode uit de film The Incredibles is gebaseerd op Edith Head, een kostuumontwerpster die voor haar werk acht Oscars heeft gewonnen.

7. Geest (Aladdin) – Robin Williams

De regisseurs van de film Aladdin zagen Geest met één gezicht voor zich: die van Robin Williams. Ze vroegen de illustrator naar de komedieshows van Robin te kijken en zo ontstond er een humoristisch karakter. Robin Williams heeft overigens ook de stem van Geest ingesproken.

8. Mefistola (Maleficant) (Doornroosje) – Eleanor Audley

Voor de film Doornroosje is gebruik gemaakt van rotoscoop technologie. Radio actrice Eleanor Audley droeg daarom dezelfde hoed als Mefistola. Daarnaast sprak ze ook de stem van het karakter in.

9. Sneeuwwitje – Marge Champion

Actrice en choreografe Marge Champion zorgde niet alleen voor de stem van Sneeuwwitje, maar ook voor haar bewegingen. In de eerste jaren werden geanimeerde cartoons nagetekend vanuit films die werden opgenomen van acteurs die bewogen, de eerder genoemde rotoscoop technologie.

10. Betty Boop – Helen Kane

De Amerikaanse zangeres Helen Kane werd de inspiratie voor de zorgeloze en knappe Betty Boop. De ontwerpers van de cartoon hadden geen toestemming gevraagd aan Helen Kane en dat eindigde in een rechtszaak. Helen Kane verloor de rechtszaak, omdat haar stijl niet origineel van zichzelf was: zij had zich laten inspireren door een andere zangeres, Baby Esther.

11. Montgomery Burns (The Simpsons) – Jacob Rothschild

De steenrijke meneer Burns uit de televisieserie The Simpsons is gebaseerd op verschillende rijke personen bij elkaar. Qua uiterlijk heeft hij veel weg van de rijke Britse bankier Jacob Rothschild.

Vond je dit leuk om te lezen? Bekijk dan ook dit artikel: Disney karakters die in andere Disney films terugkomen

Reageer op artikel:
11 tekenfilmkarakters die zijn gebaseerd op bestaande personen
Sluiten