Alex Ebbers
Alex Ebbers Article 22 nov 2014

11 gedachtes over Nederland nadat je in het buitenland hebt gewoond

Voor iedereen die een tijd in het buitenland heeft gewoond is het altijd weer even wennen bij terugkomst in Nederland. Je hebt een tijd in een totaal andere cultuur gewoond, wat op het begin natuurlijk wennen was. Daarom kan het ook weer wennen zijn om weer in je oude, vertrouwde omgeving te zijn. Heb jij een tijd in het buitenland gewoond? Dan vind je hier een aantal gedachtes die je ongetwijfeld zal hebben.

Wat is het koud

Als je net terugkomt van een warm oord is het wel even wennen als je ineens weer een dikke winterjas moet dragen, aangezien het in Nederland behoorlijk koud kan worden in de winter. Je bent dan ook verwonderd als je mensen buiten ziet lopen in alleen een jasje, terwijl jij de deur niet uitgaat zonder wanten, sjaal en muts.

Iedereen hier heeft haast

In een groot deel van de wereld doen ze alles het liefst zo rustig mogelijk, inclusief lopen. Aan het begin van je verblijf in het buitenland zal dit waarschijnlijk even wennen zijn aangezien wij Hollanders nogal een haastig volkje zijn, maar bij terugkomst in dit kikkerlandje lijkt alles ineens in standje turbo te gaan.

Iedereen praat Nederlands

Klinkt heel logisch, en dat is het natuurlijk ook, aangezien je in Nederland woont. Maar als je net een tijd in het buitenland hebt gewoond waar niemand Nederlands praat, is het heel vreemd om ineens iedereen om je heen weer Hollandsch te horen babbelen. Heerlijk oud en vertrouwd en je hoeft nooit meer ongemakkelijk met handen en voeten proberen aan te geven wat je bedoelt. Eén nadeel; je kan niet meer in het openbaar schelden als een bootwerker.

[RELATED id=’218425′]

Wat is alles hier goed geregeld!

Toen je wegging leek alles in Nederland wel een zooitje te zijn, maar nu je terug bent besef je dat alles eigenlijk tot in de puntjes is geregeld vergeleken met waar je hebt gewoond. Holland, you rock!

Oh ja, drie keer zoenen

Nederland is één van de weinige landen waar we drie zoenen op de wang geven als we elkaar zien. Het is dan ook behoorlijk wennen als je net terugkomt uit een land waar ze één, twee, of soms zelfs wel vier zoenen geven. Dit kan soms tot erg ongemakkelijke situaties leiden…

Zo. Veel. Fietsen

Dit is natuurlijk niet het enige land ter wereld waar gefietst wordt, maar wel een van de weinige landen waar zo véél gefietst wordt. Het is dan ook een waar wonder om te zien hoeveel fietsen je wel niet om de oren vliegen, alsof je een toerist bent in eigen stad. Ook is deelnemen aan het fietsverkeer in Nederland weer een hele uitdaging, gezien de meeste Nederlandse fietsers het niet zo nauw nemen met de verkeersregels.

Wat is het hier plat!

Holland staat erom bekend dat het plat is, in tegenstelling tot veel andere landen. Dus als je dan in het vliegtuig terug naar huis zit en je komt onder de wolken uit, is het Hollandse landschap waarschijnlijk één van de eerste dingen die je opvallen.

Hand geven. Hand geven. Hand geven

In sommige landen kennen ze het fenomeen handen schudden bij de eerste ontmoeting niet, maar gaan ze meteen over op zoenen. Aangezien Hollanders nogal preuts kunnen zijn, kan dit wel even wennen zijn aan het begin. Maar als je er eenmaal in zit, is het ook lastig om dit weer af te leren. Dat betekent: goed nadenken wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, om gênante situaties te voorkomen.

‘s Avonds warm eten?

Vaak eten andere landen overdag warm en ‘s avonds nog iets kleins, wat aan het begin tot veel hongerige avonden kan leiden. Als je dan bij terugkomst ineens weer een heel bord vol warme boerenkool met worst voor je hebt staan in plaats van een kleine salade, is dat soms wel even wennen, maar ook wel weer heel lekker!

YES! KROKETTEN!

Doe maar niet alsof je je gefrituurde vriend niet hebt gemist, want dat heb je. En hoe! Dat momentje van geluk als je de eerste hap van een vers broodje kroket neemt is in geen woorden te beschrijven. Helaas is dit gevoel ook vrij snel weer weg, en mis je de heerlijke gerechten die je in je tijd in het buitenland hebt gegeten.

Oh ja, Nederlands praten

Aangezien er maar weinig mensen in het buitenland Nederlands praten, zal je het er waarschijnlijk nooit spreken. Om dan ineens weer de omschakeling te maken naar je vertrouwde moedertaal, kan dan soms ook wel tot verwarring zorgen en leiden tot een paar rare half Nederlands, half buitenlandse zinnen.

Heb jij ooit in het buitenland gewoond en herken je deze punten, of heb je zelf nog dingen toe te voegen?

Reageer op artikel:
11 gedachtes over Nederland nadat je in het buitenland hebt gewoond
Sluiten