Mark
Mark Article 10 mei 2015

11 films die niet waargebeurd zijn, maar dit wel claimen

Filmfeitjes; wie houdt er niet van?

Spinal Tap

Het is één van de bekendste mockumentaries ooit. Een neppe documentaire dus. Maar dat betekent niet dat deze film, waarin een rockband gevolgd wordt, niet de moeite waard is. Integendeel; je lacht je gegarandeerd stuk.

The Amityville Horror

Horrorfilms gooien maar al te vaak met de term ‘based on a true story’. Maar in het geval van Amityville is dat niet helemaal waar. De boekverfilming draait om een echtpaar, George en Kathy Lutz, dat een huis betrekt waar ooit wat moorden zijn gepleegd. Je begrijpt; er zijn nogal wat probleempjes met geesten die niet willen opzouten. Een priester komt het echtpaar uiteindelijk helpen. De echte priester, waar het personage op de film is gebaseerd, heeft echter ooit gezegd dat hij nooit bij het huis is geweest. Hij zou de familie Lutz alleen telefonisch hebben gesproken. Daarnaast gaf de advocaat van het echtpaar ooit al toe dat de verhaallijn waar het oorspronkelijke boek om draait, verzonnen is onder het genot van een flesje wijn.

The Blair Witch Project

Deze film is een zogeheten found footage horror; de scenes zijn uit de hand geschoten door de personages zelf. Alhoewel dit er aardig realistisch uitziet, is het verhaal van The Blair Witch Project volledig verzonnen.

The Texas Chainsaw Massacre

Ja, deze film is gebaseerd op het bizarre levensverhaal van de beruchte seriemoordenaar Ed Gein. Maar er is geen enkel bewijs dat deze gezellige vent zijn slachtoffers ooit met een kettingzaag te lijf ging. Oh, en zijn familie bestond waarschijnlijk ook niet uit kannibalen.

Fargo

De gebroeders Coen plaatsten de zin ‘Based on a true story’ in deze film als geintje. Meer niet.

Saving Private Ryan

Er was nooit een private Ryan en de andere karakters hebben ook nooit bestaan.

The Pursuit of Happyness

Deze film over Chris Gardner en zijn zoontje is een ware tranentrekker. Het hoofdpersonage, gespeeld door Will Smith, belandt samen met zijn zoontje op straat als gevolg van een aantal parkeerbonnen. Daar probeert hij wanhopig te overleven. In de werkelijkheid werd Chris Gardner gearresteerd wegens huiselijk geweld. En gedurende vier maanden had hij geen idee waar zijn zoontje was. Het enige authentieke aan de film is het feit dat het zoontje gespeeld wordt door de echte zoon van Will Smith.

The Exorcist

Dit is waarschijnlijk een opluchting voor velen. Regan MacNeil heeft nooit bestaan. De demon Pazuzu komt wel voor in Assyrische en Babylonische mythologie. Hij is de koning van de winddemonen. Het lijkt ons vooralsnog geen gezellige vent. Maar het is dus niet waarschijnlijk dat hij in de hele ‘mensen bangmaak’-business zit.

The Titanic

Ja, de Titanic zonk inderdaad in 1912. Maar aan boord was er nooit een Rose of een Jack. En er klonk nooit een echo op open zee want… dat kan dus helemaal niet.

Meer filmfeitjes lezen?

We hebben een aantal lijstjes met filmfeitjes voor je. Hier en hier.

Reageer op artikel:
11 films die niet waargebeurd zijn, maar dit wel claimen
Sluiten