Jeremy Houweling
Jeremy Houweling Froot 14 nov 2017

11 dingen die iedere diabetespatiënt herkent

Vandaag -14 november- is het wereld diabetesdag. Dat blijft niet onopgemerkt want de afgelopen week is er veel in het nieuws geweest over diabetes. In de volksmond ook wel ‘suikerziekte’ genoemd.  Rondom diabetes heerst nog veel onwetendheid. Zo krijgen diabetici vaak de vreemdste uitlatingen naar hun hoofd geslingerd. De redacteur die dit artikeltje voor je schrijft, lijdt zelf aan diabetes. En na wat gegraaf in het geheugen, en een snelle rondvraag bij medepatiënten, kwamen we tot dit lijstje:

1. Is jouw diabetes besmettelijk?

Oh wauw, nee, het is geen virus, bacterie of schimmel dat je oploopt om er vervolgens nooit meer van af te komen. Om het makkelijk te houden: diabetes is een ‘technisch’ probleem dat ontstaat door oorzaken binnen in het lichaam.

2. ‘Aan die welvaartsziekte geef ik geen cent!’

Leuk om te horen tijdens het lopen van collecte, meneer. Maar alstublieft, dat is wat dom en naïef. U bent zeker iemand die alles klakkeloos overneemt van wat er in de media wordt verteld? Nou ik zal het u vertellen: heel veel jonge kinderen krijgen diabetes, type 1 ja. Het hele lichaam is er mee gekapt om insuline te maken terwijl ik als zorgeloos kind plezier aan het maken was met vriendjes. Dus niet door mij vol te vreten met mierzoete snoepjes.

3. Heb jij erge diabetes of een lichtere vorm?

Dude. Hoe kom je op het idee? Je hebt diabetes of je hebt het niet. Zo simpel is het. Meer woorden ga ik hier dus niet aan vuil maken. Ik hoop dat je dat snapt.

4. Dus jij mag geen suiker?

Omdat ik suikerziekte heb? Nooit verder gedacht dan de benaming alleen? Diabetes is geen allergie..

5. Jij moet toch calorieën tellen?

Uhm juist. Let jij wel op tijdens biologieles? Want ik hoop toch echt dat je koolhydraten bedoelt. Ja koolhydraten moet ik in principe tellen. Wat zijn dat? Nou dat zijn makkelijk gezegd suikers en zetmeel uit eten. Mijn lichaam kan dat niet zelfstandig meer verwerken.

6: ‘Ik heb speciaal voor jou light-producten.’

Heel lief en goed bedoeld. Maar ik ga toch voor het ‘gewone’ eten. Waarom? Nou er zitten misschien minder suikers in light-producten maar ik spuit liever wat extra insuline op het aantal koolhydraten dan dat ik kilo’s aspartaam naar binnen werk.

7. Maar je bent helemaal niet oud of dik?

Ahw wat een lief compliment terwijl ik al 21 jaar oud ben. En wat fijn dat je opmerkt dat ik niet dik ben. Maar even.. Ooit gehoord van verschillende typen diabetes? Je hebt type 1 diabetes en type 2 diabetes. Ik als jong levend individu heb type 1. Dat krijgen veel mensen op jonge leeftijd. Niks aan te doen. En ja, het klopt dat type 2 meer samenhangt met te weinig bewegen, overgewicht en ouderdom. Maar een gezond leven geeft zeker geen garantie dat je geen diabetes krijgt.

8. Dus je mag ook nooit alcohol drinken?

Maar lieverd, wat heeft alcohol te maken met dit alles? Net zoals dat voor iedereen geldt, geldt dat ook voor ons ‘diabetespatiëntjes’: Drink met mate.

9. Kan je dat insuline spuiten niet in mijn buurt doen?

‘Ik ben namelijk bang voor naalden.’ Draai je hoofd dan weg. Ik heb er toch niet voor gekozen om diabetes te krijgen? Ik doe dit ook niet voor mijn lol.

10. ‘Doe je mobiele telefoon weg!’

Juist. Het is 2015 en mijn insulinepomp lijkt ook echt op een smarthpone… Dank u, lieve docent.

11: Ooh diabetes… Daar valt best mee te leven.

En wie bent u om dat te mogen zeggen? Heeft u het zelf? Nee? Wilt u dan a.u.b. niet zo stellig beweren dat er wel mee te leven valt? Ja, er is gelukkig een fijne vloeistof met de naam ‘insuline’ die wij gebruiken om in leven te blijven. Maar ik betwijfel of u het zo fijn zou vinden om elke dag opnieuw de verantwoordelijkheid te moeten dragen om uw lichaam gezond proberen te houden. Alstublieft, ik heb wat leesvoer voor u.

Zo, dan is het nu tijd voor een lekker stukje taart. Natuurlijk niet vergeten om insuline te spuiten. Hopen dat mijn bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Want anders..

Bekijk ook: De meest opmerkelijke reacties die je krijgt te horen na een coming out

Reageer op artikel:
11 dingen die iedere diabetespatiënt herkent
Sluiten