Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 4 jul 2017

Aha, dus zo doen ze dat: 11 briljante trucs die regelmatig worden gebruikt in films

Dat Hollywoodfilms een groot budget hebben, weet je vast wel. Miljoenen dollars worden in bioscoophits gestoken. Niet alleen om de acteurs te betalen, maar ook het gigantische team om een film heen en… Wat dacht je van alle effecten en alle avontuur die vastgelegd worden?

Toch zijn er een hoop trucjes waarmee het maken van een film een stukje makkelijker gaat. Wist je bijvoorbeeld dat een watermeloen een uitstekende tool is om geluidseffecten mee te maken? Deze trucs zie je vaak in actiefilms voorbijkomen:

1. Asfalt

Een nat wegdek heeft vaak een sfeermakend effect: natte wegen, druilerigheid, drama… De sfeer van de film zal dan ook niet opperbest zijn (of worden…). Naast sfeer heeft nat asfalt nog een effect: het reflecteert lichten beter én geeft contrast aan het shot.

2. Drugs

Drugs are bad, mmmkay? Maar juist daarom heeft het vaak een grotere rol in een film. Echte drugs komt er (uiteraard) niet aan te pas. De bergen coke worden vaak gemaakt met melkpoeder, vitamines of zelfs met suiker.

3. Bloed

Echt bloed gebruiken in Hollywoodhitjes zou nogal… luguber zijn. Het antwoord op alle bloederige scènes is… Maïsstroop met kleurstof!

4. Seks

Om een stomend hete scène te maken zónder de acteurs en actrices voor het blok te zetten heeft het filmteam wat bedacht: kussens tussen de twee om lichaamscontact te vermijden en huidskleurig ondergoed om naakt te lijken. Slim! Regisseur John Turturro vertelde eens dat hij voor een seksscène met Kate Winslet een gymnastiek-bal inzette.

5. Sigaretten

Zoals je weet moet het schieten van een scène soms wel tien keer over. Je kunt je dan vast ook wel voorstellen dat de sterren niet bij elk shot een nieuwe sigaret opsteken – dat zou nogal ongezond zijn. Wat men dan rookt? Nicotinevrije sigaretten. Deze zijn een stuk minder ongezond.

6. Special effects


Om binnen de perken van het budget te blijven gebruiken filmmakers vaak stand-ins. Moet er een auto worden opgeblazen, of gaat er een landschap aan gort? Dan gebruikt men vaak kleine modellen om de situatie na te maken.

7. Rondvliegend glas

Levensgevaarlijk, natuurlijk! Tenzij het geen echt glas is, maar suikerglas! Het is een stuk veiliger en nog lekker ook 😉

8. Gesprekken in de auto

Het lijkt zo gezellig, maar als een bestuurder te lang naar zijn gesprekspartner kijkt kan ook dat heel erg gevaarlijk zijn. Vaak wordt zo’n scène gemaakt met een process trailer: een platform dat wordt rondgereden door een andere auto vervoert dan de ‘filmstudio’.

9. Wolken

Om donkere wolken boven een stad te maken gebruikt men Cloud Tank machine. Dat is een soort aquarium waarin melk of verf in wordt gegoten en zo wordt een wolkachtig effect nagebootst. Moet er – net als bij Independence Day – een ufo tussen de wolken vandaan komen? Dan wordt er een frisbee ingezet.

10. Watermeloen

Niet alleen lekker als snack tussen de opnames door… De vrucht is namelijk perfect om nare geluiden mee te maken. Een schedel die wordt opengespleten, een vuist in het gezicht of… een drakenei dat openbreekt: het zijn slechts een paar voorbeelden van wat een watermeloen kan nadoen!

11. Het publiek

Nee, ook die zijn niet altijd echt. In plaats van het betalen van honderden figuranten gebruikt men opblaasbare mannequins als vulling van de ruimte. Wat een griezels.

Hoe hard er ook wordt gewerkt, fouten kunnen worden gemaakt. Deze filmfouten had jij vast nog niet gezien!

Reageer op artikel:
Aha, dus zo doen ze dat: 11 briljante trucs die regelmatig worden gebruikt in films
Sluiten