11 bijzonder opmerkelijke feitjes over ratten

Ratten staan vaak in het lijstje van naar, eng en vies ongedierte. Net als spinnen, slangen en andere narigheid: de meesten gaan er spontaan van gillen. Maar, je hebt ook mensen die helemaal weg zijn van ratten: ze knuffelen zo leuk en ze zijn zo lekker brutaal. Wat je ook van de dieren vindt, deze 11 feiten zijn onomstotelijk waar:

1. Ratten kunnen zich in allerlei bochten wringen

Een rat kan zich prima door een gat van 1,5 centimeter persen. Dat komt doordat het skelet van het dier opvouwbaar is. De ribbetjes zijn met scharnieren aan de wervelkolom bevestigd en het geheel kan functioneren als een paraplu.

2. Als het nodig is maken de dieren zelf een doorgang

Dik hout, stalen buizen, bakstenen muren en cement: niets is voor deze beesten te gek. Met hun enorme tanden – die vlijmscherp zijn – kunnen de dieren zich overal doorheen bijten.

3. Als ze bijten, is dat geen geintje!

Ratten bijten eigenlijk alleen als ze zich bedreigd voelen. En als ze dan bijten, dan doen ze dat ook héél hard. Het is namelijk zo dat de kaken van een rat net zo zijn gemaakt als die van een alligator en dat betekent dat ze behoorlijk krachtig zijn. Ze kunnen moeiteloos mensenbotten doorbijten, zo ontdekte ook laboratoriummedewerker Stephen C. Frantz. Brrrr!

4. Het zijn uitstekende atleten

Met hun enorme klauwen kunnen ratten als Spiderman van muur naar muur springen. Maar, ook kunnen ze zich makkelijk naar beneden laten vallen: een val van 15 meter overleven ze zonder moeite. Omhoog? Geen probleem. Ze kunnen met gemak tot wel twee meter hoog springen.

5. Ratten kunnen zelfs vanaf de wc je huis in klimmen:

Bij laboratoriumonderzoeken kwam naar voren dat ratten tot wel drie dagen achter elkaar (!) kunnen zwemmen. Ook kunnen ze drie minuten hun adem inhouden én kunnen ze hun bijzondere lichaamsvormen aannemen tijdens het zwemmen. Dus ja…

6. Het zijn seksfanaten

Konijnen veel seks? Absoluut niet, als je het vergelijkt met ratten. In het boek Rats: Observations on the History and Habitat of the City’s Most Unwanted Inhabitants schrijft Robert Sullivan dat een vrouwtjesrat tot wel 500 keer van bil kan gaan in zes uur tijd. Een rattenpaar kan tot wel 15.000 nakomelingen in een jaar op de wereld zetten.

7. Ze kunnen enorm worden…

Een gemiddelde bruine rat wordt 40 centimeters lang (inclusief staart). Zijn de leefomstandigheden goed, dan kan dat wel 50 centimeter worden. In de video hierboven zie je een rat die wel 80 (!) centimeter lang werd. Bijna een meter!

8. Het kan zijn dat ratten ons uitlachen

Ratten maken een heel hoog piep-geluid dat mensen niet kunnen horen, maar volgens wetenschappers kan dit het ratten-equivalent van lachen zijn. Ha!

9. Ze kunnen perfect geuren en smaken oppikken

Het vergiftigen van een rat is niet makkelijk: de dieren zijn echte fijnproevers. Ze hoeven maar een pietepeurige hap ergens van te nemen – wat dus in die hoeveelheid niet schadelijk is – om te weten dat ze niet verder moeten eten. Ook zijn de beesten slim genoeg om niet in één keer onbekend eten naar binnen te schrokken: ze eten het heel rustig aan.

10. Ratten hebben liever niet dat je je gezicht wast

En dus moet je het misschien maar juist wel doen. Ratten kunnen ‘s nachts op je gezicht en/of handen op zoek gaan naar etensresten. (HELP?)

11. Ratten kunnen kernrampen overleven

Tijdens de jaren ’50 werden er proeven gedaan met atoombommen. De ratten? Die bleven gewoon leven.

Misschien toch maar een hondje of kat adopteren?

Reageer op artikel:
11 bijzonder opmerkelijke feitjes over ratten
Sluiten