Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 27 mrt 2017

10 tips die je helpen beter te focussen tijdens het studeren

Veel studenten vinden het lastig om zich voor langere tijd te concentreren en op een effectieve manier te leren. Wanneer je op een goede en prettige manier studeert, zul je dit ook merken aan je resultaten. Wist je bijvoorbeeld dat je beter in blokken kunt studeren dan uren achter elkaar door te leren? Naast deze tip verzamelden wij nog een aantal effectieve studietips.

1. Kies de juiste voeding

Het blijkt dat de voeding die je eet, effect heeft op je concentratie. Een goed ontbijt is erg belangrijk. Voornamelijk volkoren granen zijn een goede basis om de dag mee te starten.

2. Doe aan sport

Het blijkt dat een 20 minuten work-out voor je examen of toets je prestatie kan verbeteren. Ren of fiets dus een stuk voordat je gaat studeren of op weg gaat naar je tentamen.

3. Maak een studiegroep

Als je van studeren een sociale activiteit maakt, wordt het leuker. Spreek af met een studiegroep om samen alle stof te bespreken.

4. Plan studieblokken in

Leren in studieblokken zorgt ervoor dat je de stof beter onthoudt. Het is aan te raden om in blokken van 30-50 minuten te studeren. Na een blok kun je een pauze van 5 minuten nemen voordat je weer verder gaat met studeren.

5. Voeg creativiteit toe

Plaatjes toevoegen aan bijvoorbeeld een samenvatting, zorgt ervoor dat je dingen beter onthoudt. Ook het associëren van een bepaalde kleur bij een bepaald onderwerp zorgt voor betere herinnering. Deel de stof op in thema’s en geef elk thema een kleur.

6. Zorg voor goede nachtrust

Een goede nachtrust betekent minstens 6-8 uur slaap. Wanneer je niet voldoende nachtrust neemt, kunnen je hersenen de stof niet goed verwerken. Nachten doorhalen is dus eigenlijk helemaal niet zo’n slim idee.

7. Geef een ander les

Wanneer je de stof aan een ander kunt uitleggen, betekent dit dat je het zelf ook goed begrijpt. Je helpt dus tegelijkertijd een ander en jezelf.

8. Schrijf!

Artikelen of colleges samenvatten helpt je bij het analyseren van de stof. Ook opschrijven wat je niet goed begrijpt en vervolgens uitzoeken hoe het zit, zorgt ervoor dat je het beter zult herinneren.

9. Zorg voor een goede stemming

Als je in een slechte of niet gefocuste stemming gaat studeren, sla je niks op. Luister voor of tijdens het studeren vrolijke muziek. Lukt het nog steeds niet, wacht dan met studeren tot je wel gefocust kunt zijn.

10. Studeer in een goede omgeving

Een fijne rustige omgeving zorgt voor minder afleidingen. Ontdek een paar plekken waar je altijd rustig kunt studeren, zowel thuis of op een andere locatie.

Nog meer tips? Deze 15 simpele tips zorgen voor een gelukkig leven.

Reageer op artikel:
10 tips die je helpen beter te focussen tijdens het studeren
Sluiten