Geert de Wekker
Geert de Wekker Froot 19 dec 2016

10 simpele manieren waarop je iemand anders kunt helpen deze winter

Winter; veel mensen hebben er een haat-liefde verhouding mee. Het is koud en nat en toch ook altijd wel weer gezellig. Maar niet iedereen is zo gebaat bij deze strenge maanden en heeft misschien niet altijd het geld dat velen van ons wel kunnen spenderen aan leuke uitjes of mooie cadeaus. Een mooi moment om deze mensen een handje te helpen. Het hoeft niet veel te zijn, want vaak is het kleinste gebaar al van grote betekenis voor een ander. Hier onder geven we je een aantal voorbeelden van hoe jij iemand een handje kunt helpen deze wintermaanden.

1. Koop wat meer voor een ander in plaats van voor jezelf

Het is natuurlijk altijd fijn om met de feestdagen iets leuks of moois voor jezelf te kopen. Jezelf verwennen hoort er nou eenmaal ook bij en is belangrijk, maar geeft het niet een veel beter gevoel als je ook eens een extraatje voor een ander koopt? Al is het maar een lekkere doos bonbons of een paar warme sokken. Het gebaar doet het ‘m!

2. Voedsel doneren aan de Voedselbank

Velen van ons kunnen genieten van een warme maaltijd die vers bereid is in eigen keuken, maar helaas heeft niet iedereen die luxe. Gelukkig bestaat er ook nog de Voedselbank waar gezorgd wordt dat veel mensen die krap bij kas zitten toch iets te eten krijgen. Het hele jaar door, maar des te meer betekent het in deze tijd. Dus gooi geen overbodige producten weg uit je kast, maar doneer ze aan de Voedselbank zodat anderen er wel van kunnen genieten.

3. Word vrijwilliger

Veel organisaties kunnen wel wat extra hulp gebruiken tijdens de wintermaanden. Zeker nu het heel koud wordt zoeken meer mensen onderdak en warmte bij verschillende opvangcentra. Die hulp biedende organisaties kunnen zeker een extra handje gebruiken om iedereen warme kleren te geven of in de keuken om iedereen van eten te voorzien.

4. Wees er voor je buurt

Mocht je geen tijd hebben voor vrijwilligerswerk op wekelijkse basis, maar wil je jezelf wel nuttig maken, zoek het dan eens wat meer in de buurt op. Kijk eens in je dichtbije omgeving wat je daar kunt betekenen. Iedereen kan baat hebben bij jouw handigheden. Denk maar eens aan hulp bieden bij het boodschappen doen van je oudere buurvrouw. Of wat dacht je van een leuk buurtevenement organiseren, of gewoon bij iemand thuis helpen met een technische klus? Zonder dat je er bij stil hebt gestaan kun je eigenlijk zóveel betekenen voor je buur(t)!

5. Kleine donaties betekenen veel

Nu we volledig in een digitaal tijdperk leven, hebben we praktisch overal toegang tot vrijwel alles. Geen kleingeld op zak om te doneren? No worries, via je telefoon kun je al een paar euro doneren terwijl je op je koffie staat te wachten op het station. En als iedereen dit doet is zo’n kleine donatie toch van grote betekenis.

6. Keer je spaarpotje eens om

Het komt vaak voor dat mensen hun wisselgeld, waar ze even niks mee denken te kunnen doen, achteloos in een potje stoppen. Dit wordt vaak vergeten omdat we nou eenmaal gauw geneigd zijn met briefgeld of pinpas te betalen. Blijf je dit steeds doen, dan wordt dat potje natuurlijk voller en voller. En aangezien je het toch al vergeten was, kun je dit het eind van het jaar misschien net zo goed doneren aan een goed doel. Of je koopt er een waardevol cadeau van voor een speciaal iemand of je kiepert het om bij de collectante aan de deur.

7. Help je eigen familie

Er zijn uiteraard veel mensen op straat die jouw hulp goed zouden kunnen gebruiken, maar kijk je ook wel eens binnen je eigen familie? Help je tante eens uit de brand door op te passen op haar kinderen. Of help je broer met verhuizen door de bus te besturen of voor een lekkere lunch te zorgen. Op je familie moet je nou eenmaal kunnen terugvallen. Wanneer het nodig is, of gewoon zomaar.

8. Laat je hart pompen voor een ander

Als er iets is wat je gratis kunt doen en wat ook daadwerkelijk hard nodig is, dan is dat het geven van bloed. De bloedbank heeft jouw bloed en die van anderen echt nodig om anderen in medische nood te helpen. Het kost je weinig tijd, je hoeft er niks voor te doen en je wordt goed begeleid door de werknemers daar. Help een ander door een beetje van jezelf te geven.

9. Doneer je warme kleiding die je zelf toch niet gebruikt

We hebben het allemaal wel overbodige kleding liggen die we maar één keer hebben gedragen en nu opgevouwen onderaan in de kast liggen. Je kan ze natuurlijk weggooien, maar weggeven aan mensen die het echt nodig hebben is natuurlijk veel mooier. Iedereen kan in de kou wel lekker genieten van jouw nog steeds warme trui, of uitgegroeide broek. Ze hebben zeker nog heel veel nut, dus laten we iedereen warm houden! Je kunt ze doneren aan de kringloopwinkel, of je knoopt je warme jassen of sjaals gewoon om de lantaarnpaal voor de daklozen, zoals deze kinderen deden.

10. Bezoek (en doneer aan) het Glazen Huis

3FM Serious Request is elk jaar weer een van de grootste en meest besproken acties van het land. Een befaamd succes om geld in te zamelen aan, elk jaar weer een ander, doel van het Nederlandse Rode Kruis. Georganiseerd door 3FM, zorgen verschillende 3FM DJ’s ieder jaar voor een waanzinnige week in een grote Nederlandse stad, dit jaar in Breda. Tijdens deze actie zorgen de DJ’s uiteraard voor goede sfeer en muziek in de stad wat door heel het land van minuut tot minuut wordt gevolgd. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om de opbrengst. En daar kun jij aan bijdragen door simpelweg te doneren of een plaatje aan te vragen.

Weet je zelf nog wat leuks om te doen? Pak die kans want iedereen kan jouw hulp en handigheden gebruiken tijdens de winter.

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken![/likebutton]

Reageer op artikel:
10 simpele manieren waarop je iemand anders kunt helpen deze winter
Sluiten