Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 19 jun 2017

10 opmerkelijke feiten over teken

Oh, de zomer. Volgens sommigen de fijnste tijd van het hele jaar: het is warm, het is gezellig én je kunt tot laat in de avond in je korte broek over straat hobbelen. Yes!

Toch is dat laatste niet geheel zonder risico… Het kan namelijk gebeuren dat je wordt besprongen door een teek en dat is zo naar! Niet alleen omdat je jezelf eerst even moet laten nakijken na een boswandeling, óf omdat je het beestje eventueel moeten laten weghalen maar ook omdat de beestjes nare ziekten kunnen overbrengen als je er niet op tijd bij bent.

Deze bovenstaande aspecten zijn niet de enige feitjes die we je kunnen vertellen over die kleine opdonders… Wist je bijvoorbeeld dat….

1. …teken niet kunnen springen?

De beestjes laten zich vallen of wandelen zo naar je toe, maar springen? Dat doen ze niet.

2. …er verschillende soorten teken bestaan?

Niet alle teken dragen ziekten met zich mee. Kunnen ze je wel besmetten? Dan is het nog de vraag met wélke ziekte. De harde teken Ixodes ricinus (gewone-, hout- of schapenteek genoemd) is de meest voorkomende teek in Nederland, je kunt ‘m zien op het plaatje hierboven. Deze variant kan de ziekte van Lyme overbrengen op mensen.

3. …sommige teken in hoog gras wachten tot ze een slachtoffer vinden?

Natuurlijk staat hun horloge niet gelijk met die van ons, maar: hoog gras is wel een favoriet van de teek.

4. …teken zich laten vervoeren?

Niet alleen houden ze van een lekker plekje in het gras. Sommige teken beklimmen knaagdieren, reeën en herten om zo op zoek te gaan naar voedsel óf een voedselbron. Ook vogels en eekhoorns krijgen wel eens zo’n parasiet mee. Als zo’n teek dan valt kan het zijn dat je van bovenaf een teek op je lijf krijgt. Controleer elkaar dus goed als je in de natuur bent geweest!

5. …je met DEET en Icaridin tekenbeten enigszins kunt voorkomen?

Hoewel homeopathische middelen misschien een fijn idee geven, zijn andere maatregelen vaak efficiënter, denk aan DEET en Icaridin (voor kinderen). Overigens kun je hier een tekenkaartje bestellen.

6. …je allergisch kunt worden voor vlees na een tekenbeet?

De zogeheten Lone star-teek (op de foto) wil je absoluut niet tegenkomen als je een vleesliefhebber bent. Het beestje – dat vooralsnog vooral in Amerika voorkomt – kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam geen vlees meer kan verdragen. De reactie varieert van bultjes en blaasjes tot een ernstige anaphylactische shock.

7. …dat je het Powassan-virus kunt oplopen?

Dat gebeurt gelukkig niet vaak, en vooral in de Verenigde Staten. Maar, het Powassan-virus is een taaie: je kunt er hersenvliesontsteking door krijgen en zelfs sterven aan het virus.

8. …zeep, nagellak, olie en alcohol niet helpen?

Sterker nog: als de teek doorkrijgt dat hij wordt aangevallen kan het zijn dat hij agressiever te werk gaat. Als je het dier weg wilt (laten) halen moet je dit zo snel mogelijk doen en: zonder te draaien!

9. …Virginiaanse opossums dol zijn op teken?

Volgens Richard Ostfeld eet een opossum tot wel 5000 teken per jaar. De kans dat je een Virginiaanse opossum hebt rondlopen is waarschijnlijk wel wat kleiner, dus blijf vooral opletten!

10. …niet alle teken piepklein zijn?

Er zijn teken die wel een centimeter groot zijn, niet te missen dus bij een controlerondje. Toch zijn de meeste teken wel erg klein: 1 tot 3 millimeter. Benieuwd naar hoe een teek er uit kan zien? Kijk dan even hier.

Teken zijn dus echt smerig, en dan zijn er nog mensen die er taarten van maken. Gatsie!

Meer lezen over teken? Check dan deze website!

Reageer op artikel:
10 opmerkelijke feiten over teken
Sluiten