Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 26 jun 2016

10 fantastische voordelen van het hebben van een kat

Katten kunnen hartstikke gezellige huisdieren zijn. Ze zijn vaak lief, schattig en fotogeniek. Maar, wist je dat het hebben van een kat ook echt handige voordelen heeft?

1. Ze zijn beter voor het milieu dan honden

Een onderzoek uit 2009 heeft uitgewezen dat de middelen om een hond te voeren een grotere hoeveelheid vervuiling oplevert dan het rijden van een jeep. Maar, katten eten vaak minder en zijn daarom een stuk ‘groener’!

2. Ze helpen je omgaan met nare situaties

Het verliezen van een dierbare, bijvoorbeeld. Zoiets is ontzettend naar, maar het hebben van een kat kan de pijn verzachten.

3. Dankzij katten hebben mannen sneller een date

Als je als vrijgezelle man moeite hebt met het vinden van een date is het absoluut een tip om een kat te adopteren. Een Brits onderzoek heeft uitgewezen dat 82% van de vrouwen sneller met een man date als hij van dieren houdt. Niet vergeten dat je een kat hebt voor een jaar of 20, en een date vaak iets korter duurt dan dat 😉

4. Mensen die een kat hebben zijn slim

Uit een onderzoek dat in 2010 onder dierenliefhebbers werd gehouden, is gebleken dat mensen die een kat hebben vaker een studie hebben afgerond dan mensen met een hond. In 2014 heeft nog iemand onderzoek gedaan bij 600 studenten en daar bleek uit dat kattenhouders intelligenter zijn. Het is natuurlijk niet zo dat je van een kattenkop intelligenter wordt, maar iemand met een hond heeft minder tijd over dan een kattenlover.

5. Een kat is goed voor je hart

Sowieso is ieder huisdier goed voor je hart: de hoeveelheid stress in je lijf kan aanzienlijk verlagen als je een hond of kat hebt rondlopen. Maar, omdat een kat minder veeleisend is dan een hond, spannen zij de kroon in deze ‘verlaag je stress’-wedstrijd. Zelfs het aaien van een kat kan al het stress-niveau in je lijf doen verlagen. Er is zelfs een onderzoek waaruit bleek dat in een periode van 10 jaar kattenbaasjes 30% minder kans hebben op overlijden door een hartaanval.

6. Het zijn prima vrienden

Katten kunnen net zulke goede vrienden zijn van mensen als honden, zeker voor vrouwen. Een Oostenrijks onderzoek wees uit dat het hebben van een kat in huis een emotioneel equivalent is van een romantische partner. Ook herinneren katten mensen er soms aan dat lief zijn zich op een later moment prima kan uitbetalen.

7. Katten kunnen jou en anderen een hoop vertellen over jouw persoonlijkheid

Jouw huisdierenkeuze kan een hoop onthullen over jouw persoonlijkheid. Hondenliefhebbers zijn vaker feestbeesten en kattenhouders zijn vaak rustiger en introverter.

8. Dankzij het hebben van een kat kun je beter slapen

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan in Groot-Brittannië die hebben uitgewezen dat mensen (vooral vrouwen) liever met een kat slapen dan met een partner. Een aantal van hen zegt zelfs beter te slapen met een kat dan met een mens.

9. Door het hebben van een kat heb je minder allergieën

Zwanger? Neem een kat! Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat wanneer je een kat in huis hebt bij een jong kind (van 1 jaar of jonger), hij of zij een kleinere kans heeft op het ontwikkelen van een allergie – en dan hebben we het niet alleen over katten-allergie.

10. Een kat kan je leven redden

Katten hebben de reputatie geen sier te geven om hun baasjes, maar het is al ontelbaar vaak voorgekomen dat een kat een mensenleven heeft gered. Zo heb je bijvoorbeeld deze kat in Groot-Brittannië, die haar baasje waarschuwt wanneer hij een epileptische aanval gaat krijgen. En deze kat uit Montana maakte zijn baasjes wakker toen er een gaslek was. Held!

Nog niet genoeg katten op je scherm gezien? Check dan zeker even onze basket!

Reageer op artikel:
10 fantastische voordelen van het hebben van een kat
Sluiten