Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 2 nov 2016

10 bizarre dingen die echt gebeurd zijn

Soms gebeuren er dingen die simpelweg niet uit te leggen zijn in een korte samenvatting. Toch gaan wij een poging doen om tien van de meest vreemde zaken zo beknopt mogelijk uit te leggen. Wat dacht je bijvoorbeeld van die ene dag waarop er een hele hoop kip uit de hemel viel?!

1. De Kentucky vleesdouche

Zou jij vlees eten dat uit de hemel kwam vallen? In 1876 deden de mensen dat. In Bath County, een plek in de Amerikaanse staat Kentucky was een stel dat vlees uit de wolken zag vallen. Op 3 maart 1876 zagen Allen Crouch en zijn vrouw stukken vlees neervallen op hun boerderij. Doordat de verslaggever al gauw ter plaatse was kwamen ook buren, nieuwsgierigen en zelfs slagers kijken naar het fenomeen.

Sommigen van hen – waaronder ook Crouch’s kat besloten een hap te nemen uit deze vreemde vorm van ‘neerslag’. Volgens wetenschappers zou deze bijzondere douche plaats hebben kunnen vinden doordat gieren een te grote hoeveelheid eten hadden opgeslokt en dit vervolgens weer zouden hebben uitgebraakt. Deze theorie is nooit officieel bevestigd…

2. De aangespoelde voeten van Brits-Columbia

Februari 2016. In een zeer korte periode worden twee schoenen gevonden. Beiden bevatten de resten van menselijke voeten. Het schoeisel spoelt aan in de regio van Vancouver’s eiland Botanical Beach. Best gek an sich, maar het wordt nog gekker.
Sinds 2007 zijn er al 16 voeten aangespoeld aan de zogeheten Northwest Pacific. In eerste instantie dachten onderzoekers aan een lugubere daad van een seriemoordenaar. Maar na een aantal jaar kwam men er achter dat de voeten afkomstig zijn van mensen die zelf hun leven hebben beëindigd óf zijn omgekomen tijdens stormen.
Waarom dan alleen de voeten worden teruggevonden? Die zijn het lastigst te verslinden voor de natuurwetten van de zee. Daarnaast zijn de hedendaagse schoenen vaak lichtgewicht, waardoor de restanten van de voeten ook nog eens blijven drijven. Brrr.

3. De 1000 dode padden van Hamburg

Een klein meer in de Duitse stad Hamburg werd het epicentrum van een ware paddenexplosie. Het gebeurde in 2005, toen meer dan 1000 dode padden werd gevonden in het parkje nabij het water.
Na een wateronderzoek bleek dat het water gezond was en dus moesten de onderzoekers gaan kijken naar een andere oorzaak. Hongerige kraaien! De Berlijnse dierenarts Frank Mutschmann bedacht dat kraaien met een voorkeur voor paddenlever (ja, echt), er bekend om staan de pad te prikken tussen zijn borst en zijn buik. Als dat gebeurt gaat de pad zich opblazen, om de vijand weg te lagen.
Maar juist doordat de lever eruit is gepikt en de longen zijn vernield, gaat het mis: de longen barsten. Of dit echt is wat er gebeurd is, is volgens onderzoekers moeilijk vast te stellen

4. En dan spreek je opeens een andere taal…

In 2014 lag de geboren en getogen Australiër Ben McMahon een week in een coma. McMahon had een auto-ongeluk gehad. Toen hij wakker werd was iedereen natuurlijk blij, maar er was ook iets heel vreemds aan de hand… Ben sprak vloeiend Mandarijn. De Australiër had de taal wel gestudeerd, maar het is een complexe wetenschap en Ben was nou niet per se steengoed er in. Onderzoekers weten dat hersenletsel ook de spraak en taal kan beïnvloeden. Het letsel kan er toe hebben geleid dat de hersenen in de war zijn geraakt. Hoe Ben dan opeens vloeiend Mandarijn kan spreken is nog altijd een raadsel.

Overigens is McMahon niet de enige bij wie dit is gebeurd. Een jongeman uit Kroatië is na een coma plots Duits gaan spreken. Ook is er een geval bekend waarbij een Brit opeens wakker werd met de Franse taal in zijn vocabulaire – ook was hij er van overtuigd dat hij Matthew McConaughey was.

5. Het spontaan in de fik vliegen van mensen

Er zijn momenten geweest waarop personen spontaan in de brand zijn gevlogen. Bijvoorbeeld Mary Hardy Reeser, en 67-jarige inwoner van St. Petersburg, Florida. De dame kwam bij een mysterieuze brand om het leven. Op 2 juli 1951 kwam Reeser’s huisbaas langs en trof ze het stoffelijk overschot aan van Mary. Het was duidelijk dat het lijf verbrand was, maar de kamer waar Mary had gezeten was niet beschadigd. Erg vreemd.
Onderzoekers van de FBI waren ervan overtuigd dat de dame een slaappil had genomen en dat ze vervolgens in slaap was gevallen met een sigaretje aan. De stoel waarin Mary in sliep was gemaakt van materiaal dat moeilijk vlam vatte. Dat zou de reden zijn geweest dat Mary sneller verbrandde dan de stoel. Veel mensen vinden de theorie van de FBI een beetje ongeloofwaardig.

6. Het ongeluk in de Djatlovpas

In februari 1959, verdwenen negen wandelaars in de Djatlovpas in Rusland. Hun kamp was ontdekt en de tent lag opengescheurd en de eerste vijf lichamen hadden zware verwondingen vergelijkbaar met een dodelijk auto-ongeluk.
Het gekke aan dit incident is dat er geen uitwendig letsel was te zien bij de wandelaars en bij één van hen ontbrak de tong.

7. De mysterieuze aanvallen van de Chupacabra

Naast Midden-Amerika bestaan ook in de Verenigde Staten verhalen over meldingen van de Chupacabra. Na de ontdekking van van bloed ontdane schapen, geiten, kippen en zelfs honden, ontstond onder de bevolking in die regio een mythe over een wezen dat daar in de omgeving woonde.
Het is volstrekt onduidelijk hoe de Chupacabra (ook wel geitenzuiger) er nou uit zou moeten zien. Het formaat, het aangezicht… Niets is bekend. In 2007 vond de Texaanse boerin Phylis Canion het kadaver van wat zij beweert een Chupacabra.

8. De giftige vrouw

Het verhaal van de giftige vrouw klinkt als het plot van een science fiction-film, maar… Het is echt gebeurd. Op 19 februari 1994 kwam Gloria Ramirez in het ziekenhuis te liggen omdat ze complicaties had opgelopen terwijl ze al een vergevorderd stadium van kanker had. Binnen een paar minuten dat ze binnen was roken doktoren en verpleegsters een sterke ammoniak-geur, en kort daarna vielen de behandelaars flauw. Als voorzorgsmaatregel werd de ruimte van de spoedeisende hulp geëvacueerd en een arts en een verpleegster werden opgenomen in het ziekenhuis.

Diezelfde avond overleed Ramirez. Om autopsie uit te kunnen voeren moest er een speciale ruimte worden ingericht en trok men pakken aan die moesten beschermen tegen eventuele geuren of stoffen.

Het is niet helemaal duidelijk waarom Ramirez’ lichaam nu zo stonk naar ammoniak, maar volgens sommigen kwam het door de behandelingen die ze kreeg.

9. De Toengoeska-explosie

Op 30 juni 1908 vond in Toengoeska, Siberië, een enorme explosie plaats bij de rivier de Stenige Toengoeska. Volgens wetenschappers kwam er bij de explosie 185 keer meer energie vrij dan bij een atoombom. De enorme klap staat bekend als de Toengoeska-explosie of Grote Siberische Explosie. Als gevolg van de explosie braken tot in een omtrek van 30 tot 40 kilometer bomen aan de basis van de stam af. RAAR!
Wat nu precies de oorzaak van de explosie is geweest, is nog altijd een raadsel, wat deels is toe te schrijven aan het gebied waar de explosie plaatsvond: het is hartstikke afgelegen. De meest ‘geliefde’ verklaring is de ontploffing van een meteoriet op circa 8 kilometer boven het aardoppervlak.

10. De miauwende nonnen

‘Massa-hysterie’ is het plotseling vertonen van collectief afwijkend gedrag, zo schrijven hedendaagse wetenschappers. Ook in Frankrijk zullen ze het fenomeen kennen: op een dag begon een non uit een Frans klooster opeens te miauwen!
Het duurde niet lang of veel andere nonnen begonnen mee te doen. Urenlang miauwden de vrouwen, tot overlast van de omwonenden. Soldaten werden opgeroepen om de nonnen weer tot bedaren te manen. Deden ze niet normaal, dan kregen ze klappen. Het miauwen stopte al gauw…

Meer bijzondere, opmerkelijke, rare, grappige en spannende verhalen uit de geschiedenis vind je hier.

Reageer op artikel:
10 bizarre dingen die echt gebeurd zijn
Sluiten