Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 12 sep 2018

Zwolle heeft ‘s werelds eerste fietspad van gerecycled plastic

Zwolle heeft een wereldprimeur: het is de eerste stad ter wereld waar een fietspad van gerecycled plastic is aangelegd. In het 30 meter lange pad zit 1000 kilo van het materiaal. “Dat is te vergelijken met 218.000 plastic bierbekers of 500.000 plastic flesdoppen”, zeggen de bedenkers. Gisteren fietsten er voor het eerst mensen over het pad.

De PlasticRoad is als een soort laminaat in elkaar geklikt. Op deze manier kunnen stukken die zijn beschadigd makkelijk vervangen worden. Dat is niet het enige voordeel van het bijzondere fietspad. Het materiaal is lichter en makkelijker te vervoeren. Ook zou de weg drie keer langer mee gaan.

https://www.instagram.com/p/BnnxowgCQoG/

De voordelen van het plastic fietspad

Daar houdt het niet bij op. De aanleg van de weg duurt ook nog eens minder lang dan bij een normaal fietspad en het onderhoud is makkelijker. In het pad zit bovendien een holle ruimte, waar regenwater in kan worden opgevangen. Maar het grootste voordeel van het pad is natuurlijk dat het een duurzaam oplossing is voor plastic afval.

Het fietspad in Zwolle is te vinden langs de Deventerstraatweg en is een test om te kijken of er nog iets verbeterd kan worden. Een tweede fietspad staat al op de planning. De volgende komt in het Overijsselse dorp Giethoorn. In november kunnen we daar ook over gerecycled plastic fietsen.

Pas bij temperaturen vanaf honderd graden, kan de weg smelten. Daar hoeven we in Nederland dus niet bang voor te zijn.

Wavin Group on Twitter

We love re-cycling! #NEWS: tomorrow we are launching the first @PlasticRoad bike path in the world. It’s located in Zwolle in the province of Overijssel. Follow our social channels for a live report of the whole event. #recycle #circular #circulareconomy #plasticroad #sustainable https://t.co/Yjl2juudVU

Ander duurzaam fietspad

De PlasticRoad is niet het eerste duurzame fietspad van Nederland. Vier jaar geleden werd er in Krommenie eentje van zonnepanelen aangelegd, die elektriciteit opwekt. In de afgelopen jaren zijn er nog twee van deze SolaRoads bijgekomen: in Haaksbergen en in Blauwestad.

Als je naar het 8 uur journaal kijkt zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden. Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Reageer op artikel:
Zwolle heeft ‘s werelds eerste fietspad van gerecycled plastic
Sluiten