Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Nieuws 29 aug 2017

De zonsopkomst op Mars? Dat ziet er buitenaards mooi uit!

Rise en shine, lievelingen! Als het goed is ben je deze ochtend ‘gewoon’ wakker geworden op planeet aarde. Deze planeet kent bijzondere natuurverschijnselen, heeft een aantal bizarre boomsoorten en is hier en daar dichtbevolkt!

Stel dat je eens wakker kon worden op…. Mars?! Hoe ziet die planeet er eigenlijk uit? Ja, zo. Maar hoe is de ochtend daar? Kun je er lekker wakker worden met een kopje koffie? 😉

Uitzicht van Ophir Chasma tot Candor Chasma

Hoe dan?!

Deze beelden zijn gemaakt door de Nederlander Kees Veenenbos, de maker van Space 4 Case. Hij heeft de data van de Mars Orbiter Laser Altimeter (kortweg MOLA) gebruikt.

De informatie die Kees binnenkreeg heeft hij laten vertalen zodat hij er mee aan de slag kon met zijn 3DEM-software. Dat programma maakt driedimensionale weergaven van gebieden. Een soort next level-wereldkaarten, dus.

Vervolgens is Kees aan de slag gegaan met Planetside Software. Hiermee heeft hij beelden weten te renderen en de foto’s hieronder (en boven, natuurlijk) zijn daarvan het eindresultaat.

Rende… watte?

Simpel gezegd is renderen is ‘het genereren met behulp van de computer van een digitale afbeelding op basis van ruwe data’. Meer over deze techniek vind je hier.

Zicht van Ius Chasma op Ophir Chasma en Candor Chasma

Marskrater Schiaparelli bij zonsopkomst

Deuteronilus Mensae aan de horizon en maankrater Lyot op de voorgrond

Maankrater Hellas Planitia

Deuteronilus Mensae tijdens een stofstorm

Durf jij jezelf met gemak een space junkie te noemen en kun je geen genoeg krijgen van de werelden om ons heen? Dan kun je deze films ook zeker waarderen.

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken![/likebutton]

Reageer op artikel:
De zonsopkomst op Mars? Dat ziet er buitenaards mooi uit!
Sluiten