Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 8 aug 2018

Vrouwen uit Saudi-Arabië winnen grootste hackathon ter wereld

Vorige week organiseerde Saudi-Arabië de eerste hackathon in het land. Met bijna 3.000 deelnemers brak de Hajj Hackathon gelijk het record van de meeste deelnemers ter wereld. Daarmee komt de hackathon in het Guinness Book of Records. Een team van vier vrouwen won het evenement met hun idee voor een nieuwe app.

De pelgrimstocht naar Mekka veiliger maken

Elk jaar maken meer dan twee miljoen moslims de pelgrimstocht naar Mekka. Door het grote aantal mensen is dat niet altijd veilig. In 2006 leidde paniek in de menigte tot de dood van ruim 350 mensen. Het aantal doden is sommige jaren zelfs nog hoger geweest. De deelnemers van de hackathon kregen de opdracht een een app, ontwikkeling of andere technologische oplossing te bedenken om dit te voorkomen.

Vrouwen uit Saudi-Arabië winnen hackathon

Een team van vier vrouwen uit Saudi-Arabië won de eerste prijs met hun vertaal-app. Borden met instructies en mededelingen kunnen met de app worden vertaald in de taal van de gebruiker, zonder dat diegene een internetverbinding nodig heeft. Met hun idee wonnen ze ruim 200.000 euro. Dat de vrouwen de grootste hackathon ter wereld winnen, is extra positief als je je bedenkt dat vrouwen uit Saudi-Arabië pas sinds dit jaar mogen autorijden.

Toegegeven: het ligt er allemaal wel een beetje dik bovenop. Goede campagne voor Saudi-Arabië, wat dat betreft. Maar hé, de lange weg naar gelijkheid moet ergens beginnen.

https://www.instagram.com/p/BmQaOesH_6N/?taken-by=theissuebytribe

De tweede en derde prijs

De tweede prijs ging naar een team dat met QR codes telefoons verandert in een portemonnee. Een team uit Algerije werd derde. Zij bedachten een manier waarop vrienden en familie op de hoogte kunnen blijven van de locatie van iemand anders met dezelfde app.

De jury van de hackathon bestond onder anderen uit Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple. Ook Mike Butcher van de wereldberoemde site TechCrunch was een van de juryleden.

Als je naar het 8 uur journaal kijkt zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden. Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Reageer op artikel:
Vrouwen uit Saudi-Arabië winnen grootste hackathon ter wereld
Sluiten