Nieuws 24 okt 2018 A. de Jong

Europees Parlement zegt ja tegen verbod op wegwerpplastic

Dat plastic een probleem is voor Moeder Aarde, is allang geen nieuws meer. Er worden steeds meer kleinschalige initiatieven opgezet om het plastic probleem te lijf te gaan, maar er gebeurt pas echt wat als de politiek zich er eens mee gaat bemoeien. Onze gebeden lijken verhoord: het Europees Parlement heeft en masse gestemd voor een verbod op wegwerpplastic in de Europese Unie.

Zinloos wegwerpplastic verboden in Europese Unie

Plastic rietjes, bestek, borden, ballonstokjes, wattenstaafjes, bekertjes… Dit soort zinloze producten belanden nu vaak als zwerfvuil op straat en uiteindelijk in de oceaan. Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd voor een verbod op wegwerpplastic vanaf 2021. Of het plan daadwerkelijk doorgaat? Die kans lijkt aannemelijk. Alleen de EU-landen moeten nog instemmen en gelukkig is er maar één Donald Trump. Alhoewel: 571 parlementsleden stemden voor en toch nog 53 tegen.

Gaat deze plastic etende paddenstoel de wereld redden?

Welke producten wel en niet verboden worden is nog niet exact bekend. Wel is duidelijk gemaakt dat het om plastic producten gaat waarvoor een betaalbaar alternatief mogelijk is. Naast het verbod is er ook ingestemd voor het op grote schaal terugdringen van plastic productverpakkingen, zoals deze 13 bizarre voorbeelden. Zo moeten moeten fabrikanten straks meebetalen aan afvalverwerking.

Verder heeft het Europees Parlement ten doel gesteld dat negen van de tien plastic flessen in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld via nieuwe regelingen rond statiegeld. Ruim een op de drie flessen moet dan van hergebruikt plastic zijn gemaakt.

Met dank aan Frans Timmermans

Het is trouwens een plan van minister Frans Timmermans (Betere Regelgeving) en minister Jyrki Katainen (Groei). “Plastic afval in de oceanen is een gevaar voor mens en dier. Vissen, vogels, walvissen en schelpdieren eten het afval op en daar worden ze ziek van. Bovendien komt het plastic zo uiteindelijk ook in het voedsel van mensen terecht”, zo luidt het statement van de ministers. “Wegwerpplastic is een verspilling van grondstoffen. En verspilling is weer slecht voor de economie. Brussel hoopt dat dit verbod bedrijven aanspoort met duurzame alternatieven te komen.”

Dat dit soort initiatieven werken, blijkt al uit een eerdere maatregel, waarin de Europese Unie alle lidstaten verplichtte om het gebruik van plastic tassen te verminderen. Sindsdien is het aantal plastic tassen in de Noordzee meer dan gehalveerd.

Reageer op artikel:
Europees Parlement zegt ja tegen verbod op wegwerpplastic
Sluiten