Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 29 aug 2018

11-jarig genie bedenkt gadget die sterfgevallen in hete auto’s voorkomt

Jij was waarschijnlijk aan het knikkeren, flippo’s aan het smijten of Pokémon-kaarten aan het ruilen toen je 11 jaar oud was. Bishop Curry is een ander verhaal. Het Amerikaanse jongetje heeft een gadget uitgevonden om te zorgen dat kinderen niet meer overlijden in hete auto’s.

Bishop kwam op het idee voor zijn gadget, toen hij twee jaar geleden op het lokale nieuws hoorde dat een baby van zes maanden oud in een hete auto was overleden. Hij was zo van streek dat een baby kon overlijden in een hete auto, dat hij met een oplossing wilde komen.

Een gadget die levens gaat redden

Hij schetste een prototype voor een gadget die beweging in de auto kan detecteren, zodat het apparaatje het weet als er nog een kind in de auto zit. De gadget waarschuwt dan de ouders én de hulpdiensten. Vervolgens blaast het apparaatje koude lucht, totdat de hulpverleners er zijn.

De vader van Bishop wuifde de schets van zijn zoon niet weg met een half gemeende ‘Oh, wat goed van je’. In plaats daarvan hielp hij zijn zoon patent aan te vragen en een GoFundMe-pagina op te zetten, zodat hij zijn prototype zou kunnen bouwen. “Ik vroeg me af waarom dit nog niet bestaat”, vertelt de vader.

Twee jaar geleden hoorde de 11-jarige Bishop dat een baby in zijn buurt was overleden, omdat ze was achtergelaten in een hete auto. Hij besloot met een oplossing te komen, zodat niemand dit ooit meer zou gebeuren. Zijn uitvinding Oasis detecteert beweging in de auto en waarschuwt de ouders en de hulpdiensten als het kind in een te hete auto zit. Vervolgens blaast het apparaatje koude lucht tot de hulpdiensten arriveren. Via een GoFundMe-pagina haalde hij al 31.000 dollar op. Ook heeft hij patent gekregen op zijn uitvinding. 👏

Een bericht gedeeld door The Issue (@theissuebytribe) op

Dat het 11-jarige jongetje een serieuze uitvinding deed, verbaasde de vader niets. Bishop houdt ervan dingen te bedenken en te maken. Minder serieuze dingen als een katapult en een kanon die pingpongballetjes schiet, maar ook een manier hoe je ijs kunt smelten op de weg zonder zout te gebruiken. Een knap koppie dus.

31.000 dollar en een patent

Via de GoFundMe-pagina heeft Bishop al 31.000 dollar opgehaald en de donaties stromen nog steeds binnen. “Ik had niet verwacht dat mensen zo gul zouden zijn”, vertelt de jongen. Maar dat is nog niet eens het beste nieuws: Bishop heeft een patent ontvangen voor zijn gadget, die hij Oasis noemt.

Maar een 11-jarige jongen kan dit niet alleen. De prototypes die hij nu heeft, zijn gemaakt in zijn garage. Met het geld van de donaties heeft hij nu een ingenieursbureau ingehuurd. Die gaat hem helpen om het concept te verbeteren en een prototype te bouwen.

Is Oasis echt nodig?

Er wordt vaak gewaarschuwd door overheidsinstanties dat je nooit een kind moet achterlaten in een hete auto. Toch sterven er in de Verenigde Staten alleen al jaarlijks 37 kinderen. De ouders doen dit vaak niet expres, ze vergeten het kind eruit te halen. De uitvinding zou ook kunnen werken als er bijvoorbeeld honden in de auto zitten. Elk jaar moeten er in Nederland tientallen honden worden bevrijd uit een te hete auto. De uitvinding van Bishop kan dus niet snel genoeg komen.

Reageer op artikel:
11-jarig genie bedenkt gadget die sterfgevallen in hete auto’s voorkomt
Sluiten