Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 13 nov 2018

Tientallen 6000-jaar oude gemummificeerde katten aangetroffen in Egypte

Goed nieuws uit het Oude Egypte. Althans, fascinerend nieuws. Er zijn tientallen katten-mummies en een zeldzame collectie aan gemummificeerde mestkevers aangetroffen in 7 sarcofagen. Een aantal van de gevonden mummies zijn meer dan 6000 jaar oud.

6000-jaar oude gemummificeerde katten

De vondsten zijn gedaan in Sakkara, een necropolis uit het Oude Egypte. Daar staan meerdere piramides en dus ook sarcofagen. De ontdekkingen zijn gedaan door een Egyptisch archeologisch team dat er al sinds april mee bezig was.

Drie van de tombes waren gebruikt voor katten, en één van de vier andere aangetroffen sarcofagen was zelfs nog nooit geopend. Dat is zeer bijzonder, want de tombes stammen uit de vijfde Dynastie van Egypte.

6000-jaar oude gemummificeerde katten 6000-jaar oude gemummificeerde katten

Er zijn amper tombes uit die periode aangetroffen met facades en deuren die nog intact zijn. Oftewel, de inhoud is waarschijnlijk al die jaren niet aangeraakt en afgesloten geweest. In de komende weken gaan experts die tombes onderzoeken.

Zeer zeldzame kevers

Het is de eerste keer dat in dat gebied gemummificeerde kevers zijn aangetroffen. Twee van die mummies zijn aangetroffen in een rechthoekige kalkstenen sarcofaag, met een gewelfd deksel. In dat deksel zaten drie zwart geverfde kevers verwerkt.

“De gemummificeerde kever is echt iets heel unieks. Iets zeldzaams,” aldus lokale experts. “Een paar dagen geleden, toen we de graven ontdekten, waren ze afgesloten en versierd met tekeningen van kevers. Daar had ik nog nooit van gehoord.”

6000-jaar oude gemummificeerde katten

Tussen de tientallen kat-mummies troffen de onderzoekers ook 100 houten vergulde standbeelden aan van katten. Daarnaast lag er ook een bronzen beeld tussen, ter ere van de katten-godin Bastet. Katten vervulden een belangrijke religieuze rol in het Oude Egypte, en werden gemummificeerd als religieuze offers.

Naast houten beeldjes van katten vonden de onderzoekers ook een houten leeuw, koe en adelaar. Al met al kunnen de experts zo een beter beeld vormen in de komende maanden, van hoe het Oude Egypte echt in elkaar stak en hoe de mensen leefden. Wordt vervolgd dus!

Reageer op artikel:
Tientallen 6000-jaar oude gemummificeerde katten aangetroffen in Egypte
Sluiten