A. de Jong
A. de Jong Nieuws 28 nov 2018

Van marien bioloog tot Spongebob-bedenker: RIP Stephen Hillenburg

Stephen Hillenburg, de geestesvader van de tekenfilm SpongeBob SquarePants, is op 57-jarige leeftijd overleden. Dat heeft kinderzender Nickelodeon dinsdag bekendgemaakt.

ALS

Hillenburg maakte halverwege 2017 bekend dat hij leed aan ALS, een zeldzame neurologische ziekte, waarbij de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen afsterven. Ook de wetenschapper Stephen Hawking, die eerder dit jaar overleed, leed aan deze ziekte. In Nederland is de voormalige profvoetballer Fernando Ricksen een bekend geval.

“SpongeBob SquarePants” Theme Song (NEW HD) | Episode Opening Credits | Nick Animation

Watch the digitally remastered theme song and opening credits of SpongeBob SquarePants as part of Nickelodeon’s 25 Years of Animation celebration! SpongeBob was created by Stephen Hillenburg, based on his studies of marine biology.

“We zijn ontzettend bedroefd door het nieuws dat Steve Hillenburg is overleden aan de gevolgen van ALS”, zegt Nickelodeon in een persbericht. “De vader van SpongeBob SquarePants had een uniek gevoel voor humor. Zijn originele personages en de wereld van Bikini Bottom zullen nog lang herinnerd worden om het optimisme, de verbroedering en grenzeloze verbeeldingskracht.”

De hilarische tekenfilmserie met een spons en een zeester in de hoofdrol ontstond in 1999. In Nederland werd SpongeBob SquarePants voor het eerst in 2002 uitgezonden. Octo, meneer Krab, Patrick, Gerrit de Slak, wie heeft er niet krom gelegen om deze absurde personages?

Van marien bioloog tot Spongebob-animator

Stephen Hillenburg werkte jarenlang als marien bioloog en later als biologieleraar. Terwijl Hillenburg werkte bij het Ocean Institute, schreef hij het stripboek The Intertidal Zone. Hij liet het zien aan Marin Olson, een vriend van hem die hij hielp met de animatieserie Rocko’s Modern Life. Olson vond het een fantastisch verhaal en stelde voor dat hij het zou herschrijven als een onderzeese tekenfilmserie.

https://www.youtube.com/watch?v=npoO_YPrb2U

In 1998 deed Hillenburg auditie voor de serie bij Nickelodeon. Hij gebruikte een aquarium, modellen van de personages, een themalied en een storyboard van wat de eerste aflevering zou gaan worden, Help Wanted. De oorspronkelijke naam van de hoofdpersoon was SpongeBoy, maar omdat die naam reeds als merk geregistreerd was werd de naam veranderd in SpongeBob. De producenten van Nickelodeon kochten de serie.

Reageer op artikel:
Van marien bioloog tot Spongebob-bedenker: RIP Stephen Hillenburg
Sluiten