A. de Jong
A. de Jong Nieuws 5 nov 2018

Ruimte-auto Tesla Roadster passeert Mars met ‘Starman’ achter het stuur

Of je in een Tesla door de ruimte kunt scheuren? Oh jazeker, dat mag allemaal. In februari 2018 schoot Elon Musk een Tesla Roadster de ruimte in met mannequin Starman achter het stuur. Dit deed hij met behulp van een Falcon Heavy raket van SpaceX. Nu is de auto Mars al voorbij.

SpaceX’s Starman in Tesla Roadster passeert Mars

‘Dit is de huidige locatie van Starman. De volgende stop is het restaurant aan het einde van het universum’, aldus SpaceX op Twitter.

In de diagram kun je zien zien dat de Tesla Roadster Mars is gepasseerd en op weg is naar het verste punt in het universum, vanaf de zon bekeken. Maar de ruimte-auto blijft niet verder weg vliegen; door de baan om de zon komt de Tesla Roadster weer dichterbij. Aanvankelijk werd er gevreesd dat de auto op Mars zou kunnen crashen en daarmee het potentiële microbiële leven zou verstoren, maar onderzoek wees uit dat de kans hierop nihil is.

‘Ooit crasht de auto weer op de aarde’

Volgens diezelfde onderzoekers is de kans het grootst dat de auto ooit weer op de aarde crasht. Maar weest gerust, dat duurt nog wel een tijdje. Wel komt de auto in 2091 zo dichtbij, dat je het ruimte-voertuig met een telescoop zou kunnen zien. Voorlopig blijft de auto vooral rond Mars hangen.

Mars zo historisch dichtbij dat je de planeet kunt fotograferen

Where is Roadster

Om te volgen war Starman zich bevindt in zijn Tesla Roadster, is de website Where Is Roadster in het leven geroepen. Volgens berekeningen bereikt de Tesla Roadster op 8 november het verste punt vanaf de zon, met een geschatte afstand van 248 miljoen kilometer. In november 2020 jaar kom Starman weer relatief dichtbij de aarde, op een afstand van ongeveer 52 miljoen kilometer. Maar zoals gezegd kunnen we het project van Elon Musk pas in 2091 weer echt van dichtbij bewonderen, namelijk op een afstand van 1 miljoen kilometer.

Reageer op artikel:
Ruimte-auto Tesla Roadster passeert Mars met ‘Starman’ achter het stuur
Sluiten